zondag 6 september 2009

2012: De Maya-kalender

Er zijn vele varianten van de 2012-mythes te vinden, met verschillende scenario's voor wat er precies staat te gebeuren in december 2012. Maar waar ze het allemaal over eens zijn is dit: de Maya kalender loopt af in 2012. Maar wat betekent dit?

Eerst moeten we kijken naar de kalender van de Maya's zelf. De Maya's hadden meerdere systemen om de datum bij te houden, maar de kalender waar we het hier over hebben wordt "de lange telling" genoemd. Het is eigenlijk een simpel idee: het telt gewoon de dagen sinds een vast beginpunt.

Het tellen zelf gebeurt in een twintig-tallig stelsel, met één uitzondering. 20 dagen (K'in) zijn een 'Winal'. 18 Winal zijn een 'Tun', waarmee een Tun 360 dagen kent, bijna een jaar - daarom wordt er waarschijnlijk niet tot 20 Winal geteld, want 400 dagen zou teveel afwijken van een zonnejaar. Daarna is het weer wel 20-tallig: 20 Tun is een K’atun en 20 K'atun is een Bak'tun.

De Maya's kozen als beginpunt de dag waarop ze dachten dat het huidige tijdperk werd geschapen. Door gebeurtenissen te vergelijken die zowel door de Maya's als door Europeanen zijn vastgelegd en gedateerd, zoals de Spaanse veroveringen in Zuid-Amerika, hebben historici kunnen vaststellen wat deze datum moet zijn geweest: 11 augustus, 3114 jaar voor het begin van onze jaartelling (hoewel sommigen denken dat het één of twee dagen later was). Daarmee is het vandaag, 6 september, 12.19.16.11.17 in de lange telling. Vandaag is het dus de 17e K'in van het 11e Winal, in het 16e Tun, van het 19e K'atun en het 12e Bak'tun.

Wat heeft dit te maken met 2012? Zoals gezegd, de lange telling begint bij de schepping van het huidige tijdperk. Volgens de Maya's eindigde het voorgaande tijdperk op 13.0.0.0.0. En wanneer is het weer 13.0.0.0.0? Juist, 21 december, 2012. De logische conclusie is dan natuurlijk dat in 2012 ook dit tijdperk ten einde komt.

Of toch niet? Er zijn geen Maya geschriften bekend waarin wordt gesteld dat ons huidige tijdperk ook 13 Bak'tuns zal duren, net als het vorige. Sterker nog, er zijn verschillende Maya-inscripties met verwijzingen naar data ver voorbij het 13e Bak'tun. Het lijkt zeer waarschijnlijk dat de Bak'tun's ook doortellen tot 20, waarbij 20 Bak'tun gelijk zijn aan één Piktun (we weten niet zeker of ze ook dit woord gebruikt hebben, maar er is wel een pictogram voor bekend).

Maar dan nog: stel dat de Maya's wél voorspeld hadden dat het huidige tijdperk zou eindigen op 13.0.0.0.0, waarom zouden we daar enige aandacht aan besteden? De enige reden dat dit een speciale datum is, is dat het een mooi rond getal is. De enige reden dat het speciaal is dat dit getal bereikt wordt op 21 december 2012, is omdat de Maya's dachten dat het huidige tijdperk op 11 augustus, 3114 jaar voor het begin van onze jaartelling geschapen werd. Maar wie van ons gelooft er nou echt dat er iets bijzonders is aan deze datum? Wie gelooft er nu echt dat op die dag ons tijdperk daadwerkelijk geschapen werd? Hun scheppingsdag had net zo goed een paar dagen eerder of later kunnen zijn gekozen, of zelfs een paar eeuwen. De aarde is immers zo'n 4,6 miljard jaar oud, dus de Maya's zaten er hoe dan ook behoorlijk naast.

Dus tenzij je denkt dat de Maya's gelijk hadden met hun keuze van de scheppingsdag, is er geen enkele reden om aan te nemen dat er ook maar iets bijzonders is aan de datum van 21 december, 2012.

Maar het astronomisch belang van die dag dan? Ah, dat is een heel ander verhaal, en dat wordt het onderwerp van het volgende deel in deze serie.

89 opmerkingen:

 1. Prachtig stuk! Maar ben je niet vergeten erbij te vertellen dat er gelooft wordt dat de maya's contact hebben gehad met buitenaardse wezens en dat op basis van die aanname, de maya-kalender aan overtuigingskracht wint?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Henk:
  dank je :) De serie is nog maar net begonnen, ik denk dat we nog wel wat aliens tegen zullen komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De logica van de Maya-telling geeft aan dat het in 2012 niet eindigd, maar een nieuwe periode aanbreekt(Denk aan de eeuw-wisseling met alle commotie eromheen). Of we nu wel of niet hierop voorbereid zijn, hoog bezoek zal er ooit komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Anoniem:
  ik heb inderdaad ook aan de eeuw-wisseling gedacht. Bij de overgang van 1999 naar 2000 werden er ook allerlei voorspellingen gedaan over het aanbreken van een nieuwe spiritueel tijdperk. Maar er gebeurde toen ook niets bijzonders. Waarom zou dat bij de overgang van 12.19.17.19 naar 13.0.0.0 op de Maya kalender wel zo zijn?

  En wat dat "hoge bezoek" betreft, enige kans dat je wat concreter kunt zijn? Wie of wat is dat hoge bezoek? Wat zullen we ervan merken? Wanneer?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. volgens berekeningen ''die op de dag van vandaag nog steeds kloppen'' van de maya's staat op 21 december 2012 de aarde in een lijn met de kern, het centrum van de melkweg en zal dus het magnetische veld om de aarde verdwijnen voor een paar dagen en het zou kunnen dat na die drie dagen dat magnetischie veld wisselt en de aarde de andere kant op zou draaien

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Anoniem: nee, die berekeningen kloppen niet. Lees maar in het volgende deel van deze serie. Over het wisselen van het magnetische veld wil ik het een andere keer misschien wel een keer uitgebreid hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De mexicaanse griep heerst op dit moment, dit vindt zijn oorsprong in het maya gebied. Dit is misschien wel wat ons staat te gebeuren. IN 2012 zal er dan een hoogtij vieren van mexicaanse griep slachtoffers.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Anoniem
  Blijkbaar is er reden om te vermoeden dat het virus zelf oorspronkelijk uit Azië afkomstig is. Verder kwamen de eerste meldingen van het virus uit Mexico Stad en uit het zuiden van de VS, niet uit het gebied waar de Maya's woonden.

  Het uitbreken van een griep-epidemie in 2012 is pure speculatie en heeft niets meer te maken met de Maya-kalender.

  Ben jij dezelfde "Anoniem" als de vorige twee? Mensen, kies alsjeblieft een pseudoniem, dan kan ik iedereen tenminste uit elkaar houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zodra ik, hoe voorzichtig ook, twijfels uit over al die natte 2012-dromen, zijn er heel wat mensen die mij tot botterik bestempelen. Volgens hen loop ik het risico om bij de aanstaande evolutiesprong niet mee te kunnen komen. Sommigen van hen hebben het beste met me voor maar de kloof is onoverbrugbaar. Toch vreemd dat het juist fanatici zijn die beweren dat in 2012 het tijdperk van de alles verzoenende liefde aan zal breken...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoe zit het dan me de datum 28-10-2011? Die datum duikt ook nog wel eens op...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. 21 dec 2012 word ik precies 40 jaar. Voor mij is dit een bijzonder gegeven. Verder klopt het dat de magnetische polen reeds aan het verschuiven/veranderen zijn. De natuur is zich ook in een rap tempo aan het veranderen.
  Verder is het de hoogste tijd dat de natuur een nieuwe kans op herstel krijgt na alle negatieve invloeden van de mens.
  Frank F. van de Woord

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad !!! Maar hoe dan ook....Verander de wereld begin bij uzelf !! Blijft van toepassing! Anders hadde de mensen van onze generatie en naar teksten leven NOOIT !! kinderen mogen krijgen !! Wij hebben ze niet "nodig" toch!!!? Ik ben het met veel eens en heb mijn eigen way off life...die ik ook graag door wil geven aan m'n kids ondanks deze 2012 maatschappij ! Wij hebben/hadden keus!! Al geloof je het e.e.a. dat mag...Maar ik vind het bijna schande voor de May"s e.a. dat er mensen in ons tijdperk zjn die kids hebben / hun keus!!! en dan wanneer ze het niet meer zien zitten of vebazen...zoals volgens mij "onze"pubers nog meer dan wij door onze "openheid" in opvoeding! pfff!! Ieders leven is een les ! "Kids moeten verder! 90% overkomt je in het leven ! Wij hebben gekozen !Hou je dan ZKR in je opvoeding bezig met de resterende 10 % !!! En dat is ... HOE GAAN WE ERMEE OM !! NU IN 2012 !!
   Inlevend in een Maya zou ik het beledigend vinden te zien dat mensen NU hun kids van school houden en verwijderen van vrienden/vriendinnen...die ze juist hier zow nodig hebben!! Wij zijn oud! Hun moeten verder!!!! Sorry Frank F. Dit is allemaal ECHT niet persoonlijk naar u gericht hoor!! Wel aan ieder die dit leest zoals ik ook all lees en dit echt even kwijt moest !! Groet !!

   Verwijderen
  2. Sorry...m'n toetsenbord doet niet altijd echt wat ik wil. :)

   Kortom....90% overkomt ons !
   10%...daar moeten wij ons mee bezig houden!

   Dat betekent dus niet onze kids isoleren die vast langer moeten leven in deze maatschappij !

   Overleven op de manier zoals het komt is ook Indian life !

   Groet !
   En wens allen , special..kids !! een fijn leven met verstandige ouders !!!

   Verwijderen
 12. Kortom: De mensen maken elkaar allemaal stapelgek!
  En dat gebeurt er dan.Dan krijg je inderdaad chaos.
  Dan zijn er "mensen"die daarom hartelijk lachen.
  Dus, laat je niet gek maken door lui die daar garen bij spinnen.Tosca

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @v.j.brunott: dit soort verhalen zijn dan ook veel te spannend om er wat saaie nuchterheid tegenin te brengen. Niet alleen het verhaal van de rampen zelf, natuurlijk, maar ook het verhaal van de underdogs die iets weten wat die arrogante wetenschappers niet kunnen en willen zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik ben 1 van de maya's. en ja het klopt!
  paar vriendjes van mij zijn aliens. en me familie zijn maya's.
  ik weet er alles van. 2012 gaan we allemaal dood!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk gaan we allemaal dood, of denk jij dat ze voor iemand een uitzondering maken! op een dag wordern we geboren, op een dag zullen we gaan, alleen de gelukkigen mogen wederkeren!

   Verwijderen
  2. Heb jij KIDS ???????

   Een vrouw ???

   VAST .............. TOCH ?????

   Wie leven langer hier ??

   Door wie hier , in keuze maatschappij , op aarde gezet ???

   Wens je gezin alle goeds !!

   Verwijderen
 15. Nou ik ben een Yehova's getuige en de standpunt is dat onze god yehova is en die heeft ons geschapen en dat hij alles laat vernietigen die niet naar zijn Woord wouw luisteren In de beibel staat ook dat er een Armageddon zal komen dus wie dit leest en je ziet iets dat je nog nooit heb gezien dat is de Tijd van Yehova aangebroken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dommer kan je het niet bedenken !

   Verwijderen
  2. Dommer kan je het niet bedenken !

   Verwijderen
  3. JOH !!!!!!

   Vandaar dat MIJN MAN !! mij en zijn 3! kids plots verlaten heeft omdat hij al JAREN!! een zow super relatie met zo'n SUPERSEX heeft met een dame die getrouwd is en JEHOVA is!!! MAAR DAAR MOGEN WE TUURLIJK NOOIT OVER PRATEN !!!
   IK HEB NOG STEEDS HAAR EN HAAR MAN HUN ADRES !!
   Voel mezelf TE sterk om dit soort zwakheden serieus te kunnen nemen !!!
   Wil het best open maar kijk ECHT OP JULLIE NEER !!
   SCHANDE EN HEEFT NIETS MET MAYA ENOF INDIANS FEELING?BELIEVE TE MAKEN!!
   STIEKUM !! ZWIJGEN !! DAT HOORT NIET !!!
   KAN NIET !! MAG NIET !!

   hoezow zit je hier op een forum?
   hoezow aan mijn en ieders deur?

   Hoezow mag je wel zwijgend jaren andermans leven verwoesten door zeer goede sex??
   En dan net doen in je eigen familie of dat niet zo is??

   Kids hun papa ontnemen??

   DENK NA !!!!!!!

   Verwijderen
 16. Anoniem de zoveelste:
  De "beibel"? Wat is dat? En sinds wanneer wordt "Jehova" met een "Y" gespeld? Ben je echt een Jehova's Getuige, of is dit een geval van de wet van Poe?

  Ik zou het trouwens vreemd vinden dat een Jehova's Getuige geloof zou hechten aan profetieën die niet uit de Bijbel komen, maar uit een heidense cultuur als die van de Maya's. Maar ik geeft toe dat ik me daarin kan vergissen.

  Verder ben ik niet zo onder de indruk van de voorspellende vermogens van de Jehova's Getuigen. Ze hebben immers al een aantal keer de datum van Armageddon moeten verplaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. laten we het maar op tijd weten allemaal dan weten we of we nog kerst inkopen moeten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. de mensen moeten hun niet druk maken het is gewoon een nieuw tijdprerk en er zullen veanderingen komen zoals natuurrampen en de natuur gaat zich bechermen en reinigen door die dingen er zullen ook veel nieuwe dieren en insecten ontdekt worden GEEN REDEN TOT PANIK ALLEN VOORBEREIDEN EN NIET NAIF ZIJN OKE GROETJES CHERRITY lol

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is dit niet al jaren zo???

   Best arrogant te geloven in 2012 dat je de "waarheid" ontdekt zou hebben!

   Verlossing??
   Op tijd??
   Geen kids??

   Zelf alles op rail??
   Dan pas mag je dit geloven !!!!!!!

   Hoezo voorbereiden??
   Dit is het leven !!
   Dit was ook al jaren zo !!

   Niet meer zo bezig zijn met jezelf mensen !!

   Dat wat jij nu bent is ook ergens vandaan gekomen en alle goed behoeven geen crediet maar alle slechts is jouw taak !

   LEEF !!!

   Verwijderen
 19. @steef:
  Ik zou niet weten waarom niet. Waarom zou je immers je geld bewaren? Als de wereld dan toch vergaat heb je er toch niets meer aan ;)

  En nu maar hopen dat er niet teveel mensen al hun geld opmaken of bijvoorbeeld hun huis verkopen, zoals bij voorgaande voorspelde (en niet uitgekomen) rampen wel voorgekomen is...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tsja...
   Dat is een goeie.
   Het valt mij op dat juist mensen die enorm opzoek naar hunzelf blijven en er dan meestal ZELF! een shitzootje van maken een excuus zoeken in..............?
   tsja...dat wat hun past om hunzelf te laten geloven.EXCUSES!! Dat zijn dit !
   Schande voor onze voorouders!!
   Voor mij mag dit alleen...waar of niet...als je echt! alleen leeft !!
   Geen gezin !!

   Verwijderen
  2. P.S. Het valt ook op dat juist mensen die meestal , plots na scheiding , ellende enof zichzelf al jaren in de opvoeding super klote voelen en op zoek naar zichzelf blijven anderen willen overtuigen !!
   Zelf meestal zelf in de shit geholpen hebben! Door dit zelf te creeren of afhankelijk(zwak,onzeker, dus)opstellen! Hoe kunnen we deze mensen iets kwalijk nemen?
   Zou een ECHTE MAYA nooit doen!

   Verwijderen
  3. p.s. Ze hebben meestal geen geld om op te maken !!

   B.T.W...... Ook ik weet daar alles van en moet overleven door ellende uit relatie . heb 4! tieners , geen geld maar overleef !!
   Heb zelf keus voor kids gehad !!
   Geen excuus !!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Durf bijna niet te vertellen dat ook ik heus veel met maya"s heb in "ons"leven! JAMMER!! Schaam me bijna ! Maar zie "dit" dat als een kracht !!!! Met echt geloof geef je zonder uitleg aan derden door! Maar je geloofd !! In je hart !! Dat komt dan vast over ! Geen uitweg voor excuus !!!!
   Das teveel 2012 maatschappij toch !?!?
   Daar is een geloof/gevoel /wetenschap nooit voor bedoeld !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Groet !

   Verwijderen
 20. @cherity:
  Wat bedoel je precies met een "nieuw tijdperk"? Ik neem aan dat je niet alleen bedoelt dat er gewoon een extra kalender-blaadje wordt omgeslagen? Waarin gaat dat tijdperk precies verschillen van het huidige? En hoe weet je dat?

  Natuurrampen en ontdekkingen van nieuwe diersoorten zijn geen veranderingen, want die gebeuren nu ook al.

  En waar moeten we ons nu eigenlijk precies op voorbereiden?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Sja, de mens is inmiddels redelijk verziekt om in deze prietpraat te geloven. Een VERZINSEL van een groep mensen duizenden jaren terug!!! En als dan die datum, voor God van het universum een doodgewone kosmische dag, bereikt wordt...... Dan gaat ie gewoon weer voorbij zoals de voorgaande dagen.

  Zolang de mensheid het zelf heeft voorspelt zo niet verzonnen wat moet je er dan van geloven?

  Wat wordt het WEEEEEEERRRRR hart lachen naar die gelovige pipo's op 22, 23 of mij part 24 december.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Kan iemand me wat vertelle over de datum:
  28-10-2011 ?

  BeantwoordenVerwijderen
 23. @Anoniem en Charelle:
  zie mijn nieuwste deel in de 2012 serie: Of toch 28 oktober 2010? Sorry dat het wat lang duurde.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Als het bekend is dat Maya's ergens tussen 6000 v.C en 3000 v.C leefden hoe konden ze denken dat het huidige tijdperk werd geschapenin in 3114 v.C?

  BeantwoordenVerwijderen
 25. @Anoniem: waar heb je die getallen vandaan? Alle bronnen die ik heb kunnen vinden (zie o.a. de Wikipedia pagina over de Maya beschaving) plaatsen deze beschaving tussen 250 en 900 na Christus. Sporen van de voorlopers van deze beschaving dateren tot ongeveer 2600 voor Christus. Allemaal prima consistent met een mythische scheppings-datum van 3114 v.C.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. De Maya's hadden hun zaakjes er qua jaartelling beter voor elkaar dan wij. Hun telling begon bij 13.0.0.0.0. Onze christelijke telling begon bij de geboorte van Christus in het jaar één. M.a.w. we hebben het nieuwe millennium een jaar te vroeg gevierd. Het zal me dan ook niet verbazen dat we er wat betreft de Maya-kalender weer naast zitten. (21 december 2011?)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. zolang wij niet leren gaat alles tegen ons keren w

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad !!
   Maar is dat niet de les van alle geloof die opgeschreven is ????
   1 dus !!
   Hokjes zijn nooit goed !
   Hoezo zijn we hier??
   Er is geen bal an !
   Maken er toch steeds "iets"van met z'n allen!
   Streven zelfs naar meer ...

   Leven is vast een les en hier op aarde mogen we oefenen.

   Zelf verantwoordelijk blijven !!
   Als ieder dat geloofd...dan pas hoeft niemand op zoek naar iets of wat wat komen zal..
   Dat kan volgens mij ook nooit de bedoeling zijn !
   Op zoek naar........
   Leef hier !!
   Leer !!
   Geef jezelf door !!

   De werled hier vergaat vast niet voor we dit allen aan elkaar door kunnen geven!

   B.t.w. We kunnen dus vast nog heeeeeeeeel wat jaren mee !!

   Juist nu !

   Wie heeft geleerd?
   Wie van onze kinderen weet nog wat onze ouders / grootouders hebben doorstaan om ons nu zoveel tijd te kunnen geven om op internet te kunnen??

   |Joh ......!!!

   Verwijderen
 28. Bullshit! ik ben die dag (21.12.2012) lekker uit me dak van de pillen op een illegaal Underground feest;)

  let the sun fall down on my shoulders
  let the water drown my children
  let the fire burn the world

  misschien veranderen we wel in vissen:p


  born in 1998,16th of march

  BeantwoordenVerwijderen
 29. jullie zijn allemaal hartstikke gek eerst zien dan geloven...

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Men moet geloven wat men wil, maar ik geloof wel degelijk dat er een verandering zal plaatsvinden qua bewustzijn van de mens, dat de natuur en de aarde zal veranderen. Alles ten goede, we zullen doorgaan naar een andere dimensie waarin we ooit geleefd hebben, wat je je nu niet kunt voorstellen. Zelf heb ik al veranderingen in mij leven de laatste 3 jaren sterk ervaren, je ziet het ook om je heen gebeuren, de aarde is zich aan het opschonen voor de overgang naar de vierde/vijfde dimensie. Ik heb al veel losgelaten nu en verwerkt, ik mediteer en voel me een stuk gelukkiger en ben niet meer zo'n stresskip als 3 jaar geleden, dus ook al geloof je niks van 2012 en de overgang naar een andere dimensie, een betere wereld begint echt bij jezelf, dus oordeel niet en wees liefdevol voor jezelf en elkaar.

  Liefs, een tweeling

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Knuff !
   Begrepen !

   Verander de wereld begin bij uzelf !

   Wat je uitstraald ontvang je !!

   We hebben dus nog wel wat jaren eer ieder dit kan/wil zien i.p.l.v. op zoek enof vingers te wijzen !!

   :) !!

   Verwijderen
 31. @een tweeling: blij dat je leven verbeterd is. Op zich is er ook niets mis met meditatie: ademhalingsoefeningen, ontspanning, en introspectie kunnen zeker helpen om beter in het leven te staan. Maar als methode om te begrijpen hoe de wereld werkt (zoals hoeveel dimensies er zijn) laat het volgens mij toch wat te wensen over. Da's best jammer voor de onderzoekers, trouwens. Een meditatieruimte is immers een stuk goedkoper dan een Large Hadron Collider...

  BeantwoordenVerwijderen
 32. We lopen als mens al weer een tijdje te kloten op deze aardbol.Al de natuur wordt vernietigd en wordt halsoverkop verhandelt om als land economisch bij te blijven.
  De aarde heeft een mooi systeem die, voordat er teveel mensen op aarde leefden ,prima voldeed.Er was eten zat,genoeg grondstoffen om een huisje te bouwen ed.Met de komst van olie is het een beetje te ver door geschoten......economisch is het allemaal prima gegaan en het leven is er in het begin beter van geworden.
  Zware arbeid werd door machines overgenomen en wat vroeger een bult werk was , is nu een peuleschil.....hup beetje brandstof erin en draaien maar.
  Alles wat voorheen een luxe was is nu doodnormaal.Het liefst hebben we elk jaar een nieuwe auto,groter huis en alle andere luxe artikelen echter daarna gooien we het weer weg.We willen steeds meer geld om de ander te overtreffen terwijl we de man in de straat niet eens meer groeten.Gooi er ook nog eens een schepje "Wilders" bovenop en we kijken niet eens meer iemand uit een ander land aan.
  De hele samenleving is "verziekt"....er is geen respect meer, we letten en zeiken teveel op elkaar,maar ja wat wil je als je zo
  dicht op elkaar woont en er de hoofdprijs voor betaalt.
  Voor de rest mag je van je overheid je bek houden en betalen....ze weten het allemaal beter,zolang we economisch maar meevaren.
  Wat betreft dec 2012....we komen er vanzelf wel achter, maar als het zover is dan zullen er wel veel mensen gaan lijden.
  Heeft de mensheid er dan om gevraagd of zijn we allemaal slaven?

  veel plezier nog....;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. is nog steeds slavernij,alleen een moderne manier,hun die dit begonnen zijn,zijn allemaal jaloers geweest en tot op heden,dat ze niet meer weten,welke kant ze opmoeten,maar ze blijven hun jaloerse ziekten verspreiden,zielig

   Verwijderen
 33. Laat het gewoon zijn gang gaan de meeste van jullie zij bezorgt om deze planeet als het gebeurt dan is het zo er zijn christenen, Jehova's,boeddha's, moslim, protestant, enz...
  volgens mij is het zever het is maar sekte wie kan er precies vertellen wanneer deze planeet begonnen met de mensheid de bijbel in ieder geval niet allemaal leugens en bedrog voor de mens het is maar een richt lijn voor je leven meer niet mvg veel plezier nog....;)

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Het hoge bezoek waar over gesproken wordt in het begin van dit forum
  Moet de wederkomst van de verlosser zijn.
  Verder werd er gesproken dat ze contact hadden met buitenaardsen
  Dat zou de duivel moeten zijn met zijn handlangers . Ik ben gelovig ja dat wel!
  De Maya,'s waren duivelaanbidders net als de inca,'s met hun mensenoffers!
  Volkeren waar God een afschuw van had.
  Hun kennis kwam van hogere wezens die bij de schepping aanwezig waren
  Geweest. Zij hadden hun kennis van de duivel.
  Die weet meer als ons , zij hebben alles meegemaakt, en weten waar ze
  Over praten. Ik geloof ook wel dat er iets staat te gebeuren in 2012.
  Als we nu is kijken naar de munt bv, ik denk dat er weinig mensen
  Gek zouden kijken als die komend jaar gaat vallen zowel voor de euro als de dollar. Genoeg te vinden op YouTube enz omgrent dit.
  Je hebt dan niet veel fantasie nodig om te bedenken wat voor gaos
  Het dan wereldwijd kan worden! Goed moment voor de nieuwe wereldorde,
  die op de planning staat, bekokstooft bij de bilderberg groep oa
  waar 120 van de meest invloedrijke mensen van de wereld bij elkaar komen in het geheim ,en waar nooit over 1woord naar buiten mag komen, ook een leuke om deze geheimzinnige groep is op YouTube op te zoeken trouwens!
  Ik geloof niet dat 2012 het einde van de wereld al is , maar dat de satan en zijn volgelingen zoals de Amerikaanse president oa en pausdom en Vele anderen het duivels plan Ten uitvoer te brengen en een wereld onder zijn hoede te krijgen. Maar ze krijgen dat maar voor elkaar voor een zeer korte tijd een klein moment . En dan zal God zijn eigendom opeisen!
  Voor vele zal dit idioot klinken en ongeloofwaardig zijn.
  Zoek dan is even op , op YouTube Jesse ventura. !! Is ook een ongelovig man, maar heeft wel ontdekt dat er in het geheim hele rare dingenaan de hand zijn.die wijzen op de nieuwe wereldorde !! Of je nu gelooft of niet ik laat
  Ieder in zijn waarde.

  Maar ik daag je uit om deze dingen is op te zoeken op YouTube:
  Jesse ventura- bilderberggroep- airport Denver - vrijmetselaarij
  En ervaar wat !
  Om de wereld onder zijn duim te krijgen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoeken op youtube ??

   Zodat we kunnen blijven klagen en vingers wijzen??

   Hoezo??

   Blijf bij jezelf !
   Geniet van je dierbaren !

   GENIET !!
   Geen onzinlessen / vingerwijzen !!

   Geloof vanuit je hart hoe ook en waarin ook behoeft niet zoveel tijdverspilling! op youtube en forums !

   HA !!
   Ja ook ik ben nu hier...das waar!
   Maar das voor 1 x !

   Heb er wel weer ven van geleerd en heeft me opgelucht te weten welke weg ik volg voor m'n kids , ondanks alle invloeden op hun waar ik geen invloed op heb maar mee om ga zonder mezelf te verliezen en hun een toekomst te kunnen geven in 2012 en nog heeeeeeel veeeeeeeel jaren later !!!!

   :) !!

   X Happy new year !!!!!

   Verwijderen
 35. lelie van daaltje
  ik denk inderdaad dat we in 2012 toch veel staat te gebeuren oa ook met de zon zonnestorm en wat inderdaad wel kan gebeuren de magnetise polen gaan draaien met alle gevolgen van dien dat zich de aarde gaat kantelen met vriendelijke groeten het lelietje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar gelukkig hebben wij!! geen oorlog HIER !! Zoals ONZE OUDERS EN GROOTOUDERS !!

   Energie veranderd always !
   Hoop ook echt op een beter mens !!
   Maar toch......

   Voor die tijd is het ONZE!!!!!!!!!!!!!! taak om onze kinderen een toekomst te geven !
   Nooit te isoleren van het NU !!
   Met respect aan onze voorouders !!!!

   Verwijderen
 36. jullie zijn echt Dom !! er gaat niks gebeuren 2012 alleen paar rampen meer niet :D

  de datum ten onder gang is 2120 :D

  2020/2021 komt er een profeet te voorschijn :D zal de wereld heel anders zijn tot 2060 na 2060 zal de technologie weer verder gaan en de wereld wordt weer verkankert en dan 2120 4 uur middag gaat er een komeet vallen zal de wereld andere kant om draaien vulkanen uit de zee komen Etc :D dit is de juiste voorspelling je zult het nog zien we zijn pas net de 2012 in :D er gaan paar rampen gebeuren meer niet geloof me maar ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Doe Aub normaal en luister Harun yahya

  Wat een megolen actie doen jullie mayas blablabla


  2012 GAAT NIKS GEBEUREN !!@!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Moet ik nog wel ontbijt inkopen?

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Kan iemand mij vertellen wat die grote streep gisteren en eergisteren onder de volle maan te betekenen had?
  Groetjes Jans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. en wat als de mens haar gegeven grenzen is overtreden door space in te gaan. mogen wij wel andere planten gaan bevolken???

   Verwijderen
  2. eindelijk iemand die gezond denkt,was het wel nodig om de ruimte in te gaan ? wat op de andere planeten leven,kan niemand zien,blijven julie maar zoeken en onderzoeken,en dan weer met je verhalen komen,om de mens op het verkeerde pad te leiden

   Verwijderen
  3. Bij dat pad ben jezelf bij !!!
   Blijven we altijd zelf !
   Hoop dat we allen daar onze energie in kunnen gaan steken voor de toekomst!!
   Hoor/lees/zie , voel en LEEF !!!!!!!!!!
   Ieder heeft zijn eigen keus gekregen en is dus zelf verantwoordelijk !!!!
   Ook voor het nageslacht !!
   Hoe/waar en wanneer ook !!

   Verwijderen
 40. wat als de mens zijn gegeven grenzen is overschreden, mogen wij space wel toe claimen?
  Ruud

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Jans
  Dat betekend dat je bril schoongemaakt moet worden.

  P.G

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Halo allemal,

  Wei wilen jully evn weizen op de velle taalfauten die er wordn gameekt. Dit ist onaceptabbel!

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Zullen we het maar gewoon afwachten met z'n allen? Verbazingwekkend hoeveel mensen de wijsheid in pacht hebben, knap hoor !!

  Pluk de dag ...

  BeantwoordenVerwijderen
 44. in India zeggen ze dat er vier tijdperken zijn
  en 21 mei 2012 als op de overgang sterren
  teken stier gaat het tijdperk keren
  we zitten nu in het tijdperk van opstanding
  en we gaan over naar het tijdperk van recht
  vaardigheid. wijsheid je had het gouden
  tijdperk toen zilver toen staal en nu ijzer
  en we gaan terug naar het gouden tijdperk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klinkt mooi. Heb je ook enige argumenten dat het ook waar is? Ik merk op dat 21 mei inmiddels voorbij is, maar dat de wereld nog ongeveer net zo wijs of onwijs is als een week geleden.

   Verwijderen
 45. Hoeraa! er is een Maya kalender gevonden die gewoon opnieuw begint met tellen. Dan is het einde der tijden ineens toch niet op komst. Waar blijven de gelovigen nou?
  http://www.metronieuws.nl/nieuws/oudste-maya-kalender-ter-wereld-ontdekt/IWIlej!NLic3wkNKKoGAHIG72yyhQ/

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Beste hajo, jij bent de echte gelovige!
  Want waarom anders dat hoeraa?
  Je bent bang voor het einde der tijden en dat
  zijn alleen de gelovigen. Iemand die niet gelooft kan namelijk nooit in een hel of iets
  dergelijks komen, want die bestaat voor hem/haar niet.
  En al dat geleuter over de al dan niet "bewezen" feiten over 21 dec. 2012 moet je naast je neer
  leggen, voor je eigen gemoedsrust.
  Het einde der tijden komt inderdaad, maar dan
  voor ieder persoonlijk, als zijn leven voorbij is. En een programma voor het leven bestaat niet, niet voor jou en niet voor een ander.
  De natuur is net zo grillig en onbetrouwbaar
  als de veranderlijkheid van de mens. Het zou
  morgen al afgelopen kunnen zijn, niets is te
  voorspellen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom zou je gelovig moeten zijn om blij te zijn dat de wereld niet vergaat? Of bang voor de het einder der tijden of de dood? Ik kan niet spreken voor hajo, maar ik ben persoonlijk nog allerlei leuke dingen van plan met mijn leven en zou het dus op prijs stellen als dat nog even doorging.

   Verwijderen
 47. Beste Anoniem hoe weet jij dat eigenlijk allemaal aleen omdat die film is gemaakt denken ze dat het echt gaat gebeuren voordat die film was gemaakt wist niemand nog niets!

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Er is een nieuwe Maya Kalender gevonden in Guatemala in 2012 zelfs en ze zijden dus dat die afloopt na 7000 jaar dus nee in 2012 is het einde niet! want de wereld blijft zo als nu nog 7000 jaar

  BeantwoordenVerwijderen
 49. ze hebben dat al zoveel keer gezegd dat de wereld zal vergaan en er is nog nooit iets van gekomen dat is gewoon een fabeltje als ze ma mensen bang kunnen maken dan zijn ze er wel hoor kweet zeker dat we 2013,2014,2015,...... zullen meemaken gewoon genieten van het leven en onthoud de wereld zal niet vergaan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 50. ik denk niet dat de einde ter tijden 21december 2012 teminste eerst d8 ik dat maar toen kwamen der veel bewijzen en nu is er een nieuwe maya kalender gevonden in guatamala en die eindigt inderdaad op 7000 precies 7000 dus dan echt ook precies wanneer oud en nieuw is in6999 en dan dat we net in 7000 gaan ja eerst beetje vuurwerk en al maar dan 4u snachts komt er een komeet die we bijna ontmoet hadden in 2011 yup 2011 MD die komeet verwoest heel de wereld in die komeet zitten 63.000 atoombommen ja moet je is na gaan ATOOMBOM 63.000 Ja veel mensen zetten reacties en al maar die maken je bang 2012 is geen einde ter tijden of tewel geen verandering in zullen komen mijn vriend is zelf de beste weeteschappelijke een van europa dus ja maar ik geloof erin wat ik net heb gescrhreven


  Dankje wel voor het lezen

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Het grootste wonder in 2012 is wel de goedgelovigheid van alle mensen die klakkeloos alles wat ze op internet lezen voor zoete koek aannemen.


  BeantwoordenVerwijderen
 52. Hallo, ik wel gewoon weten of het waar is van 21december2012 dat de wereld vergaat en eerlijk antwoorden want we hebben allemaal wel een gezin dat we graag zien vriendelijke groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 53. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 54. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 55. Kan iemand die jongen die voor mij reageerde een nieuw toetsenbord kopen? Zijn Caps Lock is blijkbaar stuk.
  JeankeMetal

  BeantwoordenVerwijderen
 56. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 57. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 58. Goed nog even een keertje op nieuw,ik heb een en ander gelezen over de maya kalender en deze persoon legt het heel heel goed uit,hij is vrij lang maar best intressant.
  En de mensen hebben het er van gemaakt dat de wereld zou vergaan,zo ook de planet x,die ik waar dan ook niet voor zie komen in het verhaal van de mayas.
  Ook een prinses uit japan die hoog in aanzien is heeft een aankondiging gedaan die ook de mays gelijk gaf.
  Ik ken de cultuur ook heel goed van Japan en als zij haar volk beschaamt is dat niet best voor haar.
  Maar voor die gene die willen kunnen jullie lezen.


  http://www.galacticchannelings.com/nederlands/maya.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel goed,want het zijn de mensen die het ervan maken,dat het einde der wereld nabij is,niets daarvan komt van de maya`s,dus geen mensen zwart maken,want die hebben al een mooi bruin kleurtje

   Verwijderen
 59. NU is het december 2012 !! ?

  Waar is iedereen nu mee bezig vraag ik me voor het slapen gaan af !?!

  Ik hoop genietend van fam en geliefden voor een mooie toekomst :) !!

  Trusten en FIJNE FEESTDAGEN !!

  En vooral een gelukkig nieuwjaar !! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 60. Jezus wat een geleuter allemaal!
  Kom per ongeluk op deze site terecht en weet niet wat ik lees hahaha!

  BeantwoordenVerwijderen

Als je anoniem reageert, onderteken dan alsjeblieft je bericht ergens mee (hoeft uiteraard niet je echte naam te zijn), zodat we de verschillende "Anoniems" uit elkaar kunnen houden.