woensdag 25 mei 2011

2012: steeds meer aardbevingen?

Ik heb al een poos geen nieuwe artikelen op dit blog gezet, maar ik reageer nog wel af en toe op reacties die geplaatst worden. Hoewel dit blog begon als reactie op creationisme, lijkt het dat mijn 2012 serie momenteel meer reacties oproept. Daarbij kwam ik een aantal keer dezelfde soort vraag tegen: hoe verklaar je het toenemende aantal aardbevingen? Tijd voor een nieuw artikel dus.

Pakistan, 2005, zo'n 80.000 slachtoffers. Sichuan, China, 2008, 70.000. Haïti, 2010, 223.000. Japan, 2011, 15.000 slachtoffers (en een kerncentrale). Zomaar wat aardbevingen van deze eeuw. Het lijkt wel steeds erger te worden!

Aardbevingen zijn indrukwekkende natuurrampen, en zoals je ziet kunnen daarbij grote aantallen slachtoffers vallen. Dat laat een indruk achter. Geen wonder dus dat in het verleden aardbevingen vaak gezien werden als tekens dat de goden ontstemd waren - en als voorbode voor het einde van de wereld. En nu dus weer - of het nu de 2012-aanhangers zijn of de Christenen die op de Rapture wachten, de toename in aardbevingen is het bewijs. Welke verklaring kan er anders zijn? Zelfs mensen die niet in 2012 of de Rapture geloven vragen zich af waar die toename toe gaat leiden.

Weinigen stellen zichzelf echter eerst de vraag of het aantal aardbevingen echt wel toeneemt. De meesten lijken zonder meer aan te nemen dat dat zo is, want iedereen zegt het , en we zien dat toch immers in het nieuws? Helaas, zo makkelijk gaat dat niet. Het menselijk brein werkt nu eenmaal zo dat we indrukwekkende voorvallen onthouden, en alle saaie dingen vergeten, zoals alle jaren waarin er géén grote aardbeving was met veel slachtoffers. Ook onthouden we uiteraard geen aardbevingen van lang geleden, of in afgelegen gebieden. Ons geheugen is dus geen betrouwbare manier om de toename van aardbevingen vast te stellen.

Hoe dan wel? We kunnen het natuurlijk navragen bij de organisaties die aardbevingen registreren, zoals de US Geological Survey, of onze eigen KNMI. En wat zeggen die? De USGS zegt:
Although it may seem that we are having more earthquakes, earthquakes of magnitude 7.0 or greater have remained fairly constant throughout this century and, according to our records, have actually seemed to decrease in recent years.

En onze KNMI geeft als antwoord op deze veelgestelde vraag over aardbevingen:

Er vindt geen toename van het aantal bevingen plaats. Wel worden er meer bevingen geregistreerd vanwege de steeds gevoeliger apparatuur. Ook het aantal slachtoffers zal waarschijnlijk toenemen vanwege de bevolkingsgroei.

Er worden ook goede argumenten gegeven die kunnen verklaren waarom het lijkt alsof er steeds meer grote aardbevingen zijn. Zoals het KNMI hierboven al aangeeft, vanwege de toenemende wereldbevolking zullen steeds meer aardbevingen in dichtbevolkte gebieden plaatsvinden en dus meer slachtoffers veroorzaken. Het USGS voegt daaraan toe dat vanwege de vooruitgang in communicatie-technologie er ook steeds meer aardbevingen het nieuws halen.

Het idee dat het aantal aardbevingen toeneemt en naar een climax toe zou werken klopt in elk geval niet. Tenzij je natuurlijk gelooft dat niet alleen de USGS maar ook het KNMI in één of ander complot zit - inclusief de honderden mensen die wereldwijd al de seismische meetstations beheren. En hoe waarschijnlijk is het dat zo'n groot complot geheim kan blijven?

12 opmerkingen:

 1. Hier een artikel van een Amerikaanse geoloog die dezelfde conclusie trekt. Met duidelijke grafieken van de gegevens van de USGS.
  http://scienceblogs.com/highlyallochthonous/2010/04/the_seismic_non-pocalypse.php
  Leo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dus volgens jouw was global warming ook g
  een complot?
  die mensen hebben genoeg geld en "vriendjes" om alles wat ze maar willen jouw wijs te maken. kijk maar naar die rupert murdoch met al zijn krantjes en nieuws zenders.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "Dus volgens jouw was global warming ook geen complot?"
  Nope. De wetenschappelijke wereld is het grotendeels eens hierover - zouden die dan echt allemaal in het complot zitten?

  "die mensen hebben genoeg geld en "vriendjes" om alles wat ze maar willen jouw wijs te maken. kijk maar naar die rupert murdoch met al zijn krantjes en nieuws zenders. "
  Waarom zijn Fox News en de andere onderdelen van het Murdoch-imperium dan juist tegen de resultaten van de klimaat-wetenschap? Er lijkt aardig wat geld in die hoek te zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Alles van met de bijbel te maken heeft, wordt in alle opzichten negatief weergegeven of als hopeloos ouderwets , achterhaald en als sprookje -leugen- geciteerd. Dit is om mensen de ogen dicht te doen, dat koning Jesus spoedig naar deze aarde komt. Kortom vde voorspellingen in openbaringen-de bijbel- zijn pure pure waarheid en die waarheid wordt stapje voor stapje geopenbaard..............zeer spoedig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jesus zelf dacht dat zijn terugkeer nog tijdens het leven van zijn discipelen plaats zou vinden. Openbaringen heeft het er over dat wat het beschrijft "binnenkort" gaat gebeuren - maar nu bijna 2000 jaar later is het blijkbaar nog steeds "zeer spoedig". Sorry, niet onder de indruk.

   Verwijderen
  2. Beste Deen.
   Ik vraag je niet om het de Bijbel te geloven echter je moet wel alles lezen om de uitspraken in hun context te plaatsen. De Bijbel verklaart zichzelf indien je onderzoek doet.
   Jezus is teruggekomen tijdens het leven van Zijn discipelen. Mattheus 16 speelt zich af voor de kruisiging van Jezus. Na de kruisiging is Jezus opgestaan uit de doden. Hij heeft Zich vervolgens geopenbaard aan o.a. Zijn discipelen en is vervolgens ten hemel opgerezen. Zijn discipelen hebben dus Zijn Heerlijkheid mee mogen maken.
   Tweede punt. Petrus geeft heel duidelijk aan dat voor God 1000 jaar als één dag is. Einstein heeft dit in mensentaal uitgelegd. Daarnaast kregen profeten visioenen waarbij zij de toekomstige gebeurtenissen omschreven alsof zij het lijfelijk mee hebben gemaakt. Zij schreven de teksten dus vaak in de verleden tijd of de nabije toekomstige tijd. Dat is dus ook iets om rekening mee te houden. Tevens wordt ons opgedragen om te leven met de gedachte dat Jezus ieder moment terug kan komen. Je kunt ook Jezus in je leven leren kennen zonder dat Jezus daadwerkelijk op aarde terug is gekeerd.
   Nogmaals: de Bijbel verklaart zichzelf indien je onderzoek doet. Indien je niet de behoefte hebt om dit onderzoek te doen dan is dat jouw goed recht echter ga dan a.u.b. ook geen loze teksten roepen.

   Verwijderen
  3. Loze teksten roepen? Even ter herinnering: ik reageerde op iemand (was jij dat zelf?) die - zonder onderbouwing - beweerde dat "koning Jezus spoedig naar deze aarde komt". Ik beweerde - met onderbouwing, dat dat al 2000 jaar geroepen wordt, dus dat ik niet onder de indruk ben. Jij reageert daarop met:
   1. De profetie in Mattheus 16 gaat over een andere terugkeer en die is al wel gebeurd.
   2. We weten helemaal niet wanneer hij terugkeert.
   3. Hij hoeft helemaal niet daadwerkelijk terug te keren.
   Volgens alle drie deze redeneringen kun je dus helemaal niet stellig concluderen dat "koning Jezus spoedig naar de aarde komt" en had ik volgens jou dus gewoon gelijk om niet onder de indruk te zijn. Ik snap dan ook niet waarom je me daarop tegenspreekt?

   Maar je redeneringen zijn nogal zwakke excuses:
   1. Mattheus 16 gaat over terugkeer EN "koninklijke heerschappij", dus kan niet gaan over het korte bezoekje na de kruisiging. Over "niet alles lezen" gesproken.
   2. Maakt niet uit hoe lang een dag is voor god, Matheus 16 was gesproken door een mens, tegen mensen, over mensenlevens. Het is ook geen beschrijving van een visioen, dus dat excuus werkt ook niet. En ik wil je wel eens horen uitleggen wat relativiteitstheorie hiermee te maken heeft.
   3. De Bijbel verklaart zichzelf helemaal niet. Jij beweert dat jij wel goed onderzoek hebt gedaan, maar je kun niet eens beslissen of Jezus nu wel of niet daadwerkelijk terugkomt. Lekker duidelijk.

   Trouwens, als je die laatste echt gelooft, waarom waren excuses 1 en 2 dan nog nodig?

   Maar goed, dit gaat al lang niet meer over aardbevingen, dus ik laat het hier maar bij.

   Verwijderen
 5. http://www.youtube.com/watch?v=bV2M5WW4veU&feature=youtube_gdata_player zie zelf

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is een aardig filmpje, maar het vertelt je niets over een toename van het aantal aardbevingen, laat staan enig verband met Nibiru. Het laat je alleen zien hoeveel aardbevingen er in 2011 waren, niet of dat er ongewoon veel waren voor een jaar. De bron waar het filmpje zelf naar verwijst zegt van niet. Zie zelf.

   Verwijderen
 6. Het is nu medio 2013 en de laatste 18 maanden is het wel erg stil op het gebied van aardbevingen. Beetje bizar stil eigenlijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vandaag was er één in China, gister in Nieuw-Zeeland, en eergister nog . In het nieuwsarchief van het USGS staan nog veel meer krachtige bevingen voor dit jaar. Dus zo stil is het niet.

   Maar je reactie illustreert wel prima één van de punten dat ik wilde maken: we hebben al snel een vertekend beeld van de hoeveelheid aardbevingen. Veel aardbevingen halen het nieuws niet. Als ze wel het nieuws halen hangt het ervan af hoeveel slachtoffers er zijn of we het weer snel vergeten, of we het er juist nog dagen over hebben. Dus vertrouw liever op de statistieken van organisaties als het USGS of het KNMI.

   Verwijderen
  2. Oops, de link voor 'eergister' was weggevallen, dat was voor een aardbeving voor de kust van Japan.

   Verwijderen

Als je anoniem reageert, onderteken dan alsjeblieft je bericht ergens mee (hoeft uiteraard niet je echte naam te zijn), zodat we de verschillende "Anoniems" uit elkaar kunnen houden.