zondag 27 september 2009

2012: zwarte gaten, uitlijning en precessie

In het vorige deel van de serie over 2012 hadden we gezien dat het aflopen van de Maya kalender op zichzelf niets is om ons zorgen over te maken. Maar volgens sommigen komt het aflopen van deze kalender overeen met een zeldzame astronomische gebeurtenis. Op midwinter, 21 december, van het jaar 2012 komt de zon in zijn baan door het heelal op één lijn te staan met de aarde en het hart van onze melkweg. Aangezien het hart van onze melkweg een gigantisch zwart gat is, zal deze uitlijning ongekende krachten kunnen ontketenen en zodoende allerlei rampen op aarde kunnen veroorzaken.

Maar is dit ook echt zo? Nee. Als je goed leest merk je doorgaans al snel dat de mensen die in 2012 één of andere ramp verwachten met grote stelligheid allerlei beweringen doen, maar vaak niet voldoende begrijpen van de beginselen van astronomie.

Eerst even wat wél klopt, eerlijk is eerlijk. Het is waar dat er zich in het hart van onze melkweg een gigantisch zwart gat bevind. Deze bevind zich ongeveer in de richting van Sagittarius A* (je hoeft niet te zoeken naar een voetnoot, de ster is onderdeel van de naam). Dankzij een ster die er in een baan omheen draait weten we dat dit object miljoenen maal zo zwaar moet zijn als de zon. Dat kan bijna alleen maar een zwart gat zijn.

Maar daar houdt het begrip van de werkelijkheid dan vaak ook op. Neem nou een pagina als deze. Na de inleiding begint zijn "het verhaal in het kort" al in de tweede paragraaf met een onwaarheid. De zon beschrijft geen baan van 26.000 jaar door het melkwegstelsel. Eén omwenteling rond het midden van de melkweg kost de zon zo'n 225 miljoen jaar. Het is niet al te moeilijk te achterhalen wat de oorzaak van de verwarring is: 26.000 jaar is precies de periode van precessie.

Wat is precessie precies? De aarde draait onder een hoek van ongeveer 23,5 graden. Net als bij een tol die schuin staat (zie animatie), zal ook de as van de aarde daardoor continue langzaam verdraaien.

De schuine stand van de aarde is ook de reden voor de seizoenen, zoals je wel zult weten. Op midzomerdag, rond 21 juni, staat de zon maximaal ten noorden van de evenaar, wanneer het noorden van de as naar de zon wijst. Op midwinter, rond 21 december, staat de zon juist maximaal ten zuiden van de evenaar en dan wijs de as juist van de zon af. Als er geen processie was geweest, en we zouden elk jaar op midwinterdag bij zonsopkomst naar de sterren kijken, dan komt de zon die dag elk jaar tegen dezelfde achtergrond van sterren op. Maar dankzij precessie draait de aardas steeds iets, dus elk jaar valt het punt waarop de aardas precies van de zon afwijst net iets eerder dan het jaar daarvoor, gezien ten opzichte van de achtergrond van sterren. Daardoor verschuift de plek aan de hemel waar de zon opkomt op midwinterdag elk jaar een klein beetje. Daarmee duurt het zo'n 26.000 jaar voordat de zon op midwinter weer tegen dezelfde achtergrond van sterren opkomt.

Dus de zon legt geen baan van 26.000 jaar af, alleen de achtergrond waartegen de zon opkomt op midwinterdag verschuift. In deze verschuiving is er een moment waarop de zon op midwinterdag opkomt precies op de middellijn van het melkwegstelsel. Dan staan de zon en de aarde op midwinterdag dus precies op één lijn met deze denkbeeldige lijn. Dit komt dus maar ééns in de 26.000 jaar voor en is dus best wel zeldzaam. Wanneer zou die datum zijn? 21 december 2012? Ha! Nee dus. Dit gebeurde al in 1998, wat nogal jammer is voor de voorspelling.

Het moet gezegd worden dat sommigen zich dat ook realiseren, maar ze redden zich hier uit door te stellen dat de zon, omdat het een schijf is en geen punt, de zon zich ook in de 18 jaar voor en na 1998 op midwinterdag nog op deze lijn bevindt. Dit maakt de voorspelling nog steeds beduidend minder indrukwekkend, vind je niet?

Wat de voorspelling nóg minder indrukwekkend maakt, en wat sommigen van mijn lezers zich misschien inmiddels ook al gerealiseerd hebben, is dat je uit bovenstaande informatie kunt afleiden dat deze uitlijning van zon, aarde en middellijn van het melkwegstelsel ieder jaar voorkomt. Alleen is dat niet altijd op midwinterdag. Als die uitlijning dan zo belangrijk is, waarom is dat dan niet elk jaar belangrijk? Wat maakt het uit welk seizoen het op dat moment op aarde is?

Wat het allemaal nog erger maakt, is dat het hart van onze melkweg, het zwarte gat in de richting van Sagittarius A* dat zogenaamd de oorzaak van alle ellende zou zijn, zich helemaal niet in het vlak van de aarde en de zon bevindt. Er is geen enkele manier dat de aarde, de zon en Saggitarius A* op één lijn kunnen staan.

Ten slotte is er geen enkele reden om aan te nemen dat de invloed van het gigantische zwarte gat in het centrum van de melkweg toe zou nemen afhankelijk van waar in de baan om de zon de aarde zich bevindt. Met een afstand van 27.000 lichtjaar tussen de zon en het centrum van de melkweg, denk je dat een schamele 8 lichtminuten meer of minder dan nog veel uitmaakt? Dat is net zoiets als je zorgen maken dat een verschil van een paar centimeter in de hoogte van je strandstoel uitmaakt of je bruin wordt of verbrandt.

Nee, ook de stand van de zon en de sterren op 21 december geeft ons geen reden te geloven dat er op die dag wat speciaals te gebeuren staat. Het is dan weliswaar midwinter en de zon komt dan op in de buurt van de middellijn van de melkweg, maar er is geen reden om die dag voor een groter astronomisch gevaar te vrezen dan anders.

Of misschien toch? Zou het kunnen dat er een tiende planeet is (nou ja, negende planeet, nu Pluto gedegradeerd is) en dat die rond 2012 langs de aarde komt scheren om dood en verderf te zaaien? Volgende keer in deze serie: Planeet X, Nibiru.

48 opmerkingen:

 1. Betekent 2012 het einde of een nieuw begin

  Veel voorspellers hebben zich in de eeuwen van zich laten horen, nostradamus, malachius, Edgar gayce, moeder shipton, Ned Dougherty, Ricky Randolph, Lou Famoso, Cassandra Musgrave,
  Dan heb je de geschriften van de Bijbel, Maya, Azteken, hopi indianen, het sumerisch volk(vroeger Irak), allen over planeet x of Nibiru , met een omloop van 3600 jaar, die nu in ons zonstelsel is nu, één grote supermagneet dat invloed heeft op onze planeet, volg het nieuws, overstromingen terwijl er soms geen regenvloed was door grondverzaking, aardbevingen, orkanen sinds de laatste 20 jaar en erger wordt, zie Australië. Allemaal onder de mom van opwarming aarde, en voor ons verborgen wordt gehouden.
  Wat is er allemaal van waar !! ik weet het 60%, en wacht op het teken binnen een paar maand om 90% gelijk te hebben,dan zien wij de planeet aan de horizon, hoe erg het gaat worden, weet niemand
  Wij gaan er niet op wachten, het leven gaat wel verder, maar wij bereiden ons alvast voor, voor het geval dat…… , tenslotte, goed voorbereiden is half werk, en ooit kunnen we de kennis en materiaal nog eens gebruiken in andere rampen situaties. eigenlijk hoort iedereen zo’n standaard pakket hebben.
  Er zijn groepen die betalen voor een bunker voor 15000-25000€ per persoon, met alle luxe, eten en drinken, allemaal goed, maar kan je zulke bunkers verzetten als daar juist een overstroming komt bv. Waar sta je dan. als ratten in de val
  Wij willen een groep oprichten, (vermits in groep samenwerken meer kansen biedt in eventuele ramp gebieden )maar niks van bunker, want je weet niet wat er in de toekomst komt en waar.
  Je moet hier geen geld opsturen, enkel zelf je aankopen doen volgens een lijst met tips, die je stilaan aankoopt met de tijd, Je moet er wel een minstens 1500-3000 euro voor over hebben per persoon om tot onze groep te behoren, om 1,5-2 jaar te overleven tot je zelf kan zaaien. een ramp overleven is 50% puur geluk, overleven na een ramp is enkel als je de kennis en middelen bezit.
  Wil jij mee doen in onze groep: mail ons op sixth_world_f@hotmail.com en je komt alles te weten in een word2007 bestand dat ik dan toestuur, leden krijgen achteraf alle info, tevens weten we waar naar toe te trekken om veilig te zijn, op dat moment en laters, met vele mogelijkheden,landbouw, bos,kleine dorpen,meer, ver van grote steden en te bereiken in 3,5 uur met de auto.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad, er zijn vele voorspellingen geweest voor het einde van de wereld. Hoeveel van die voorspellingen zijn ook al weer uitgekomen? Ik heb nog steeds geen reden gezien om deze voorspelling serieuzer te nemen dan alle voorgaande.

  Veel plezier met je groep. Wanneer op 22 december 2012 de wereld nog steeds hetzelfde is, kom je dan weer hier terug om je excuses aan te bieden aan alle mensen die een paar duizend euro weggegooid hebben aan nutteloze zaken?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @anoniem

  Geweldig om te lezen dat sommige mensen echt denken dat de wereld vergaat en daar daadwerkelijk ook geld aan willen uitgeven. En dan nog denken dat zij het juist gaan redden.

  Als je gewoon een beetje simpel nadenkt en allereerst eens begint bij de leeftijd van de aarde, dan eens nagaat hoe vaak er een precessie heeft plaatsgevonden in de geschiedenis en trek daarna eens een simpele conclusie. Om dan nog maar te zwijgen over, de voor sommige zieltjes, wat ingewikkelder zaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ anoniem

  Wil ik er nog even vermelden dat alle "oude" beschavingen over geen woord reppen over het vergaan van de wereld op deze datum, maar van het begin van een nieuw tijdperk.

  Stap eens naar de bibliotheek om uit te zoeken wat er echt aan de hand is in plaats van iedereen maar na te brullen zonder dat je zelf nadenkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeroen zegt:

  @anoniem

  Het klinkt allemaal een beetje te sekte-achtig als je het mij vraagt en het woord 'oplichting' komt ook in me op. Waarmee ik overigens niet wil beweren dat het ook echt zo is. Vergeef me mijn wellicht overdreven achterdochtigheid maar dat krijg ik nu eenmaal als ik overdreven 'naïeve' reacties lees. Ik denk dan: niemand is zó naïef toch? En toch blijken ze er dan weer te zijn.

  Hoe dan ook, als de wereld écht zou vergaan, complete vernietiging, door het putje, enz. enz., denk je dan echt dat wij mensen dat gaan overleven? Ik bedoel: Geen enkele Dino heeft het gered toen er 'slechts' een meteoriet insloeg. En dino's konden volgens mij heel wat beter tegen een stootje dan wij mensen...
  Ook van mijn kant: succes er mee! Misschien houden jullie er wat leuke contacten aan over...

  @Deen
  Goed verhaal en leuk geschreven, al heb ik niet genoeg kennis van astrologie om het verhaal te kunnen verifieren. Nu maakt dat niet zo heel veel uit want kloppend of niet, het kan niet verder van de waarheid zitten dan het verhaal waar je tegenin gaat. Ik heb me kapot zitten ergeren aan de betreffende folder. Ik vind het niet erg dat de wereld voor een deel uit pannenkoeken bestaat maar wel als ik er teveel mee wordt geconfronteerd. Ik was dan ook blij verrast dat ik tegen dit verhaal aan liep. Hulde aan de nuchtere mens!

  Helaas las ik ook de reacties en wat denk je? (Ik had natuurlijk beter moeten weten...):
  Inderdaad, ze zijn écht overal. *zucht*

  Wat is dat toch? Revenge of the pancakes ofzo?
  Nu snap ik ineens waarom sommige mensen zo'n moeite met evolutie hebben. Wanneer je in je omgeving (als pannenkoeken onder elkaar, zeg maar) alleen maar het tegendeel van evolutie ziet zou ik ook gaan twijfelen. Alhoewel, ik zou natuurlijk gewoon van vriendenkring wisselen, maar ja, ik ben dan ook geen pannenkoek...

  Mvg,
  Een poffertje.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beetje jammer dat je je eigen verhaal met een leugen begint...

  "Eerst even wat wél klopt, eerlijk is eerlijk. Het is waar dat er zich in het hart van onze melkweg een gigantisch zwart gat bevind"

  Dat is helemaal niet zo...we veronderstellen dat dat zo is...zeker weten doen we het niet.

  Stick to the facts..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @anoniem

  Stick to the facts… Nog niet zo gek lang geleden is bewezen dat er in het midden van ons melkwegstelsel wel degelijk een zwart gat bevindt. In elk sterrenstelsel is dat het geval en logischerwijs dus ook bij die van ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Jeroen: "Goed verhaal en leuk geschreven, al heb ik niet genoeg kennis van astrologie om het verhaal te kunnen verifieren."

  Bedankt voor het compliment. Het is trouwens astronomie waar ik het hier over heb. Astrologie is dat gedoe met sterrenbeelden en toekomstvoorspellingen en zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @anoniem: "Beetje jammer dat je je eigen verhaal met een leugen begint..."
  Beetje jammer dat je me van een leugen beschuldigt, maar me niet kan vertellen waarom wat ik zeg onjuist is. We hebben hele goede redenen om te denken dat er zich een zwart gat in het centrum van de Melkweg bevindt. Jij hebt me geen enkele reden gegeven om te denken dat dat niet zo is. Je zegt hoogstens dat we het niet zeker weten - maar als we volgens jou moeten wachten tot iets 100% zeker is voor we iets (in informeel taalgebruik) als "waar" mogen aanmerken, dan kunnen we niet eens meer zeggen dat het waar is dat de zon morgen weer opkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. voor deze die over dit onderwerp meer willen weten ff nostradamus 2012 nazien ,
  ben zelf deze vierdelige box aan het bekijken en verder via vertrouwelijke kanalen aan het onderzoeken en zal na antwoord van deze bronnen het antwoord ervan aan jullie verder mededelen ,
  tazie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @ Deen
  Hi Deen,
  Prachtig artikel. Je hebt iets ingewikkeld op een eenvoudige manier weten uit te leggen.
  Ik zou graag de onderbouwing willen zien die jij gevonden hebt, waaruit blijkt dat de uitlijning niet op 21 december 2012 zou plaatsvinden, maar al in 1998 is geweest!
  Ik hoop dat deze net zo eenvoudig is als je artikelen.
  Alvast bedankt, Manu

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Geachte,
  Per toeval op uw site terechtgekomen en met erg veel genoegen het artikel over de Hype aangaande de Maya's gelezen. Graag zou ik op mijn site een link naar deze site willen zetten. En zou het fijn vinden als u een link van mijn site wilt vermelden.

  http://www.50-plussers.com/

  Vriendelijke groeten,
  Peter Weitgraven

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Carl Jung merkte op dat bij de overgangen van astrologische tijdperken er een verandering optrad van religieus beeldmateriaal. Een volledige omgang van de zon langs alle twaalf tekens van de dierenriem neemt circa 26.000 jaar in beslag. Elk tijdperk beslaat dus gemiddeld 2150 jaar. Uit het materiaal dat Jung ter beschikking stond zette hij de beelden bij de volgende tijdperken:

  ca. 4450 tot 2300 voor Chr.: het tijdperk Stier.

  ca. 2300 tot 150 voor Chr.: het tijdperk Ram. Overgangsbeeld van Stier naar Ram: het (Gouden) Kalf.

  ca. 150 voor Chr. tot 2000 na Chr.: het tijdperk Vissen. Overgangsbeeld van Ram naar Vissen: het Lam (Gods).

  We zitten nu in de overgangstijd van Vissen naar Waterman en volgens mij is het overgangsbeeld hier het Walviskalf. Ook al valt de macht van de ratio hier volledig weg, het valt nog te beargumenteren ook.

  Vissen is een dualistisch teken met als heersend element water. Waterman is een mensgelijk teken met als heersend element lucht. De Walvis is feitelijk geen vis maar een naar zee terug gekeerd zoogdier en zal om te blijven leven altijd terug moeten naar het scheidingsvlak water-lucht.

  En de walvis is een werkelijk bestaand sterrenbeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. philemon..alleen over je eerste allinea..heb hier komt weer het verhaal over de dierenriem.. daar zou ik wel eens antwoord op willen hebben.is het niet zo dat een paar beschavingeneen eigen dierenriem heeftzoals chinezen enzo..? hoe kan er dat maar 12 zijn..als zij andere sterrenbeelden hebben. dan zouden er tog meer sterrenbeelden moeten zijn? of hebben zij aleen een andere benaming voor dezelfde sterrenbeelden als wij?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @1e anoniem..
  "je moet wel even 1500-3000 euro overhebben om bij onze groep te horen" .
  zit er een draadje bij je los ofzo?
  als zou dat zo zijn dan heb jij niets aan je centen. dat ruikt gewoon naar oplichterij..misbruik maken van de be-invloedbaarheid van gelovige mensen. als je echt zo'n groepje zou oprichten..zou geld wel het laatste zijn wat je zou moeten vragen als bijdrage.schaam je diep.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @tammy

  De dierenriem is een beeld, of een symbool. In mijn ogen kun je het vergelijken met de Griekse mythologie; de goden die de Griekse cultuur heeft voortgebracht zijn ook symbolen van een cultuur maar geen absolute waarheid. Ze verbeelden en verhalen een ontwikkeling: dat kun je alleen maar doen door verhalen te vertellen. Wat mij fascineert is dat er een ontwikkeling te zien is, een patroon zo je wilt. Of dit enige betekenis heeft durf ik geen uitspraak over te doen. Elke cultuur heeft haar eigen symbolen en de ontwikkeling daarvan is eigen aan die cultuur. Ook de betekenis die mensen er aan hechten is gerelateerd aan die cultuur. De genoemde ontwikkeling die Jung constateert is eigen aan de westerse wereld. Maar er zijn natuurlijk meer culturen dan de westerse.
  Een ander voorbeeld is de katholieke Heilige Drieeenheid die in de vorige eeuw gezelschap gekregen heeft van Maria en eigenlijk een Heilige Viereenheid geworden is.
  Of deze symboliek spreekt tot een individu is geheel persoonlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Klopt het dat een precessie hetzelfde is als een platonisch wereldjaar?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor zover ik kan achterhalen is een "platonisch wereldjaar" inderdaad één volledige cyclus van precessie. Al kom ik die term eigenlijk bijna alleen tegen in antroposofische context, voor zover ik kan zien is het geen astronomische term.

   Verwijderen
 18. inderdaad met google zoeken al de eerste hit:


  De mensheid krijgt elke 2160 jaar een andere sterrenhemel om zich te oriënteren. In de oude Egyptische cultuur beschouwden de priesters een periode van 72 jaar als een dag van een wereldjaar. Rudolf Steiner maakt ons erop opmerkzaam dat een mens elke dag ongeveer 25.920 keer in- en uitademt (18 x 60 x 24) en dat hij gedurende een leven van 72 jaar ruim 25.920 keer (72 x 360) wakker wordt en gaat slapen. Het leven van de mens toont overeenkomende ritmes als het grote ritme van de sterrenhemel.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @cheese

  Geloof is niet 'bewijsbaar'. Geloof bewijst mij alleen maar dat mensen in staat zijn te geloven. Of wat ze geloven waar is is iets geheel anders. Maar als er gedurende ontwikkelingen van duizenden jaren patronen lijken op te duiken fascineert me dat. Bovenstaand getallenvoorbeeld zegt me nog niet zoveel maar er is een website waar materiaal opduikt dat je heel anders naar getallen laat kijken. De website is van stichting open veldwerk en het materiaal van de hand van Chris Engels. Ik heb de man gekend als een zeer integere, helder denkende man, ingenieur en directeur van Akzo. Bepaald geen zwever.
  De inhoud van zijn werk is fascinerend en het andere voorbeeld dat ik ken (naast de opmerkingen van Jung over de beelden van de dierenriem) dat iets concreet maakt dat bijna niet concreet te maken is. Wat het vooral fascinerend maakt is dat hij voorbeelden noemt uit culturen die geheel onafhankelijk van elkaar ontstaan zijn. De moeite waard om eens te bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @ Philemon nu had ik het niet direct over geloof, maar geef eens een link naar Chris Engels en zijn website veldwerk? ben benieuwd of de getallen 7 en 12 ook door hem onderzocht zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. @cheese

  Tik 'stichting open veldwerk' in en je komt er meteen. Waarbij ik graag wil aantekenen dat het materiaal dat hij naar voren brengt geen standaard statische getalssymboliek bevat maar iets geheel anders. Het grote gevaar is dat het wel zo wordt opgevat en op die manier weer verwordt tot een doods geheel. Ik kan het niet uitleggen zoals Engels dat doet, lees alleen zijn introductie maar. Wat hier in hoge mate geldt is dat het geheim slechts kan worden medegedeeld aan degene die het reeds kent. Dat is een paradox en ik heb het vermoeden dat een venster op iets geheel anders slechts door middel van de paradox kan worden verteld. Je wordt er door 'aangeraakt' of niet. Ik hoor zelf tot de club van mensen die te zeer een beta instelling hebben om zich al te licht door van gezond verstand ontdaan gezwets te laten meevoeren. Maar soms kom je teksten tegen die je het gevoel geven dat het klopt wat daar staat. Meestal krijg ik dat gevoel van beeldende kunst of literatuur. Maar sommig proza heeft die werking ook. En dit is daar een voorbeeld van. De getallen 7 en 12 worden genoemd om een antwoord te geven op je vraag.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. @Philemon, ik heb de betreffende website gevonden en ook gevonden dat dhr. Engels zich o.a. Door Rudolf Steiner heeft laten inspireren. Dus dat geeft direkt al een vertrouwd gevoel, want dat doe ik zelf ook.Daarnaast is een affiniteit met vrijmetselaars misschien ook niet ver weg. Ik vermoed dat dhr.Deen daarmee wel moeite zal hebben. Ik kwam dacht ik ergens ook een blogsite van Philemon tegen, ik zal deze nog eens opzoeken.
  Overigens ben ik niet iemand die heel veel tekst via de computer tot mij wil nemen en ben lekker ouderwets, zodat ik nog het liefst een boek in handen heb.
  Of dhr.Engels ook papieren boeken heeft zal ik nog gaan uitzoeken. In de gauwigheid zag ik wel dat er cd's waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. @ cheese

  Chris Engels heeft zijn materiaal in eigenbeheer uitgegeven. Dat is niet te koop. De documenten zijn wel te downloaden en te printen. Misschien is het geheel via de stichting op CD Rom te krijgen.
  De band met de anthroposofie is er inderdaad al heb ik daar minder mee. Het hele getallenavontuur is begonnen met de kinderarts Wijnmalen waarover Engels zegt: "In 1950 maakten we kennis met een kinderarts in ruste, iemand die al sinds de jaren ’20 bezig was met het kwalitatief aspect van getallen. De niet te beschrijven aanzet
  daartoe overkwam hem als in een flits; het ging daarbij om de innerlijke kant van de eerste 12 Ondeelbaren (11 priemgetallen + 1, de Eenheid zelf). Wijnmalen, zo heette die kinderarts had geen enkel argument op grond waarvan aan een ander duidelijk gemaakt
  kon worden waarom bepaalde begrippen nu juist met déze getallen naar voren kwamen en niet andere. Hij zei zoiets als: werk er maar mee en zie zelf. Als je iets beters weet verander je het, of als je denkt dat het allemaal maar onzin is gooi je het in de prullenmand. Dat was onze eerste kennismaking met dit onderwerp".
  Het materiaal is niet echt op een 'normale' manier te lezen zoals Engels zelf ook constateert.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. @Philemon, ik zal eens kijken of ik eea kan downloaden, een eerste vluchtige blik heeft toch wel mijn interesse weer opgewekt.Zo was ik vroeger altijd bezig met de gulden snede en de platonische lichamen, de reeks van fibonacci en het feit dat dit in de natuur zoals in zonnebloemen en slakkenhuizen terug te vinden is.daarnaast ook nog fractals en chaostheorie. Er zit gewoon veel meer in getallen en wiskunde dan de gewone materialistische blik kan overzien. Ik geloof dat Einstein ooit zo iets gezegd zou hebben als :god geometriseert.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. @cheese

  Kijk eerst maar even. In de introductie staat een zeer bondige samenvatting. In dit verband is ook het werk van Gregory Bateson aan te bevelen. Wat het in ieder geval niet is: een 'theorie' of 'verklaring'.
  En ik hou geen blog onder de naam Philemon.
  Heb ook het gevoel dat we een beetje 'off topic' bezig zijn op de site van de heer Deen.
  Maar misschien dat de heer Deen te verleiden is tot een commentaar op de documenten van Chris Engels.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. @Philemon Ik had me vergist met de blog, het zal wel bij grenswetenschappen geweest zijn waar ik deze naam tegenkwam. Maar inderdaad dit heeft niets meer met het thema van dhr.Deen te maken, dus hier maar niet verder op doorgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heeft inderdaad niet veel meer te maken met astronomie, dus bedankt :)

   Verwijderen
 28. " ik weet het 60%, en wacht op het teken binnen een paar maand om 90% gelijk te hebben,dan zien wij de planeet aan de horizon, hoe erg het gaat worden, weet niemand "

  Al iets wijzer geworden?
  ik ben ook een beetje amateur astronoom, maar heb nog niets "aan de horizon" kunnen ontdekken.......
  en december is al niet meer zo ver weg , ben benieuwd....
  overigens een eclips met centrum melkweg en zon en aarde op 1 lijn...ver voor die tijd zouden we de invloed van dat zwartegat allang hebben gevoeld, daar voegt genoemd eclips nog maar weinig extra's aan toe....

  Bezem

  BeantwoordenVerwijderen
 29. wat een ophouding alemaal het zal een gewoone dag worden net als ale dagen don;t worry mate

  BeantwoordenVerwijderen
 30. het zal geen gewone dag zijn, want er zijn zoveel mensen die iets verwachten en die de klok nauwlettend in het oog zullen houden, als de klok dan middernacht slaat naar 22-12 en er is helemaal niets schokkends gebeurd, dan zullen heel veel mensen erg teleurgesteld zijn en gedesillusioneerd,misschien dat een enkeling ook opgelucht zal zijn dat er niets gebeurde, dus in grote groepen mensen gebeurd er die dag wel degelijk iets, de pers zal er ook wel aandacht aan besteden, websites zoals deze zullen meer bezocht worden, nu is de vraag of de desillusie aanleiding geeft tot nuchterheid of dat er weer een nieuw doel gezocht wordt om op te focussen, ik herinner me dat de Jehovas Getuigen al diverse keren het eind van de weereld hadden voorspeld en toen dat keer op keer niet gebeurde zijn ze er maar mee gestopt dacht ik, althans ze komen er niet meer mee langs de deur...

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Op 21 december begint toch de winter?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 21 december is de winter zonnewende - de kortste dag van het jaar (of de langste nacht). En op het zuidelijk halfrond is het de zomer zonnewende, met de langste dag (kortste nacht). Maar dat gebeurt elk jaar, dus zo bijzonder is het nu ook weer niet.

   Verwijderen
  2. zo beredeneert is het inderdaad niets bijzonders, zo is ook het feit dat we het jaar 2012 schrijven niets bijzonders, alleen als je je er in verdiept dat het huidige jaar 2012 afgeleid is van een jaar 0 (nul) waar kennelijk wel iets gebeurd is (anders geen reden voor een complete kalenderhervorming) dan is het toch wel weer een beetje bijzonder(;-)

   Verwijderen
  3. Uhm, ik denk dat je je toch wat verder moet verdiepen dan:
   1) Er was geen jaar nul.
   2) Het verhaal van Jezus's geboorte (voor zover we dat al mogen geloven) speelt zich een paar jaar eerder af, want Herodes stierf in het jaar 4 v. Chr.
   3) De verandering van kalender en de verspreiding daarvan is net zo goed een kwestie van politiek als van religie. Het bewijst niet dat er 2000-nog-wat jaar geleden iets bijzonders gebeurd is, het bewijst alleen dat er mensen waren die dat geloofden en genoeg invloed hadden om dat erdoor te drukken.

   Verwijderen
  4. Inderdaad het moment 0 ;) het Me verder er in verdiepen is niet echt nodig, maar een nuchtere materialist gaan uitleggen hoe het wel zit zie ik ook geen heil in;)

   Verwijderen
 32. En de zomer op het zuidelijk. Gebeurt er toch iets. De start van een seizoen is toch niet niks lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. toch denk ik dat er uiteindelijk iets meer is, maar niet gefocust op die ene dag in december

  http://antropocalypse.blogspot.nl/2012/11/mayas-en-het-jaartal-2012-21-december.html

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Zal er eens naar kijken maar ben erg sceptisch. Mocht er ets gebeuren dat te maken heeft met veranderende bewustzijnstoestanden dan zal dat iets meer tijd in beslag nemen dan een dag lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. dat is nou precies waar het over gaat :)
  maar gezonde scepsis is nooit weg...maar alle kinderen met het badwater weggooien ook weer niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Helemaal mee eens maar dan hebben we het heel ergens anders over dan over verschijnselen die zich volgens velen centreren om deze datum. Je hoeft alleen maar te kijken naar de verschuiving in ons bewustzijn hoe we naar de wereld om ons heen kijken die zich de afgelopen 20e eeuw heeft voorgedaan. En dat betreft niet alleen de 'exacte wetenschap'.

  Interessante site. Zal er wat meer de tijd voor nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Het was verhelderend om de blog van Deen te mogen lezen.( bedankt voor de heldere en duidelijke uitleg ! ) Zelf ben ik zeer praktisch ingesteld maar zie ook wat er bij de mensen leeft die de aanname heeft dat er dingen gaan veranderen. Voor mij is een ding duidelijk, het universum is vol met energieen en het is een "harde omgeving" buiten onze dampkring. Dat wij op deze aarde mogen bestaan is een uitzonderlijk iets, en ja vroeg of laat zal daar ook een einde aan komen, dat is wel voor iedereen duidelijk.Of dit door zonnestormen, een meteoor of door een andere oorzaak komt..het maakt niet uit. De mens heeft echter de eigenschap om alles in eigen hand te nemen en te willen controleren, maar in dit geval zijn wij toch echt afhankelijk van de factoren want hiertoe zijn wij niet in staat. Religies zijn er al zolang er mensen bestaan, zo zijn wij ook opgevoed. Als kind leer je al snel dat die man met de witte baard en mijter iemand is waar je respect voor moet hebben, hij is alwetend! Maar zeg nou zelf, nadat je te horen hebt gekregen dat sinterklaas een leugen was...ben je boos geweest omdat iedereen jou heeft voorgelogen? Nee het was leuk zolang het duurde en we zijn zelfs bereid om onze eigen kinderen te voorzien van een zelfde leugen. Duidelijk is wel, als je in een hemel gelooft dit als nadeel heeft dat er ergens ook een hel moet zijn om alles in balans te brengen. En vooral die balans dat is waar het hele universum om draait. Materie en antimaterie, magnetisme, sterren en zwarte gaten. Ja een hele soep maar uiteindelijk is alles in balans. Dit geld evenzo voor onze atomen met electronen, neuronen protonen enz..wat niet in balans is zoekt zich zelf een weg naar een natuurlijk balans. Onze kennis als mens zijnde is ogenschijnlijk groot, maar zolang we niet alles kunnen verklaren is er scepsis en ruimte voor angsten en wantrouwen.We zoeken naar uitspraken van de "grote" onder ons en proberen er een label aan te hangen om uiteindelijk te kunnen stellen..zie je wel!
  Als realist gaan op dat moment je haren rechtop staan en je vraagt je serieus af waar iedereen mee bezig is. 21-12-2012 zal voorbij gaan als elke dag ervoor en we zullen gewoon moeten blijven werken tot we met pensioen mogen. Een verschuiving in ons bewustzijn is op dit moment aannemelijk, maar wacht tot het 22-12-2012 is, voor veel mensen een slaak van verlichting en alles gaat door zoals altijd.
  Hoe dan ook, ik heb met veel plezier de blog gelezen van Deen, bedankt!

  H.Lark

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Haha, we zijn er bijna. Voor de duidelijkheid, de Maya's hebben nooit het einde van de wereld voorspeld. Die eer mogen ze laten aan westerlingen en hun eindtijdtraditie. Zonnen, sterren, manen en x-planeten daargelaten, sommige dingen mogen van mij best in elkaar storten op 21 december.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Het is nu 20 december 22.41 uur. Binnen 24 uur zullen we weten wat er van waar is. Duimen maar dat alles gewoon verder draait zoals het nu draait.... tot morgenavond?

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Tís alweer even geleden, voorbij, ...
  Tís ook erg rustig....,verdacht rustig....,
  je hoort er zegmaar niemand meer over,....
  hihi

  as usual

  Bezem

  BeantwoordenVerwijderen

Als je anoniem reageert, onderteken dan alsjeblieft je bericht ergens mee (hoeft uiteraard niet je echte naam te zijn), zodat we de verschillende "Anoniems" uit elkaar kunnen houden.