dinsdag 11 november 2008

Introductie

Waarom dit blog? Volgend jaar is het Darwin-jaar, ter gelegenheid van het feit dat Darwin dan precies 150 jaar geleden zijn meesterwerk "The Origin of Species" publiceerde. Dit werk is het onderwerp van veel controverse geweest, maar je zou denken dat 150 jaar wetenschappelijke vooruitgang het grootste van die controverse wel uit de wereld geholpen zou hebben. Binnen de wetenschap is dit ook wel zo. Er is zeker nog wel controverse, bijvoorbeeld over welke mechanismen binnen de evolutie het belangrijkste zijn, maar over de grote lijnen is men het toch wel eens: evolutie is echt, en evolutie werkt.

Helaas zijn er nog steeds mensen die kennelijk deze afslag gemist hebben en nog steeds geloven dat het bijbelse scheppingsverhaal een betere verklaring geeft voor de diversiteit van het leven. Daarom worden er begin volgend jaar zo'n 6 miljoen exemplaren van het foldertje "Evolutie of Schepping: wat geloof jij?" verspreid. Deze brochure is hier te bekijken. Deze brochure lijkt voornamelijk gericht op kinderen en roept de lezers herhaaldelijk op om na te denken. Helaas doen ze dit vaak met misleidende informatie en verdraaiing van feiten. Het wordt al snel duidelijk welke conclusie ze je willen laten trekken.

Waarom dit blog? 6 miljoen gezinnen zullen binnenkort deze brochure ontvangen. Velen zullen de fouten van deze brochure meteen doorzien, maar anderen worden misschien nieuwsgierig en zullen er meer van willen weten en het internet op gaan. Ik zou graag willen dat deze mensen internet sites kunnen vinden die betere informatie geven dan de mensen die achter deze brochure zitten zullen doen. Ik zou graag willen dat die mensen begrijpen hoe wetenschap echt werkt, en welke logische en wetenschappelijke fouten er blijkbaar nodig zijn om creationisme te verkopen. Daarom dit blog: beter vast begonnen dan hopen dat anderen het wel even voor ons opknappen.

7 opmerkingen:

 1. Nadenken!!!!!!!
  Kunnen planten miljoenen jaren zonder dieren in leven blijven?
  Hebben ze geen CO2 nodig voor fotosynthese?

  Nadenken!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nospang: En waar hebben planten precies dieren voor nodig? Voor de CO2? Dacht je dat CO2 niet kon bestaan zonder dieren?

  Mars heeft geen dierlijk leven en toch bestaat de atmosfeer uit 95% CO2. Venus is veel te heet om vloeibaar water te laten bestaan, laat staan leven, en toch bestaat de atmosfeer van Venus voornamelijk uit CO2.

  Net als op Mars en Venus is op aarde vulkanisme één van de belangrijkste (niet-biologische) natuurlijke bronnen van CO2, vooral in het verre verleden, toen de aarde vulkanisch veel actiever was dan nu.

  Er is dus geen enkele reden om aan te nemen dat de vroege planten geen CO2 tot hun beschikking hadden voor fotosynthese. Ik ben bang dat je volgende keer toch echt eerst zelf eens moet nadenken voor je met uitroeptekens gaat strooien .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. als toevoeging op deen's antwoord:
  de aarde heeft een grote verandering doorgemaakt in zijn lange geschiedeni. Er was niet altijd sprake van de situatie zoals deze tegenwoordig is. Tegenwoordig bestaat de atmosfeer uit stikstof (78%), zuurstof(21%), argon (0.9%), koolstofdioxide (0.03%) en rest gassen (neon, metaan, etc).

  in het vroege begin van de aarde, nadat deze voldoende was afgekoeld om een magnetisch veld te kunnen vormen dat ook gassen vast konden worden gehouden in de atmosfeer vormde de uitstoot van vulkanen de samenstelling van de atmosfeer tot een mix van koolstof dioxide ,water, zwavel , natrium dioxide , chloordioxide, ammoniak , methaan en nog enkele andere gassen. maar geen zuiver zuurstof(O2)! zuurstof komt namelijk niet vrij bij vulkaanuitbarstingen.In deze, voor mensen dodelijke, leefomgeving konden echter wel sommige micro-organismen leven.

  Hoe kwam nu zuurstof in de atmosfeer? een klein gedeelte via fotochemische scheiding van watermoleculen door ultraviolet licht, maar het grootste gedeelte via fotosynthese van cyanobacterien (bacteriën die voeding produceren van CO2 en zonlicht met als afvalstof zuurstof). Bedenk wel dat dit een proces is van miljoenen jaren.

  dit is nog steeds en zeer beknopte beschrijving. 2 aardig te lezen links over dit onderwerp(wel beiden engels) :
  http://www.ux1.eiu.edu/~cfjps/1400/atmos_origin.html
  http://www.sciencedaily.com/releases/2006/10/061017085135.htm

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik meen mij van een cursus plantenfysiologie uit Wageningen te herinneren dat planten 's a nachts juist CO2 uitscheiden...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Mirjam:
  Ik had hier nog nooit van gehoord, maar een beetje Googlen geeft aan dat je gelijk hebt: zie bijvoorbeeld hier. Bedankt, weer wat nieuws geleerd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat ik mij afvraag, al die 2012 Maya-kalender berekeningen, wordt daar rekening gehouden met het ?niet? jaar 0, de aanpassing van de gregoriaanse kalender, de herschikking door de Romeinen ,etc ?

  BeantwoordenVerwijderen

Als je anoniem reageert, onderteken dan alsjeblieft je bericht ergens mee (hoeft uiteraard niet je echte naam te zijn), zodat we de verschillende "Anoniems" uit elkaar kunnen houden.