dinsdag 12 mei 2009

Daar gaat ons onderwijs

In een vraaggesprek met nu.nl pleit ChristenUnie fractieleider Slob voor het onderwijzen van het scheppingsverhaal in ons onderwijs:
“Alsof er geen andere theorieën en ideeën bestaan. Er zijn meer opvattingen over het begin van deze aarde dan alleen maar die ene die nu toevallig zwart op wit in de lesboeken wordt afgedrukt", aldus Slob.

Hij heeft helemaal gelijk. Er bestaan vele theorieën en ideeën. Genesis 1 bijvoorbeeld. Of Genesis 2. Of de scheppingsverhalen uit de Hindoeïstische Veda's. Of van de oude Grieken, de oude Egyptenaren, de oude Noren, Perzen, Aboriginals, Inuit, Inka's en nog vele, vele meer.

Maar geen van deze verhalen is ook maar in de verste verte gelijkwaardig aan wat er "toevallig" in de schoolboeken staat: evolutie. Voor geen van die andere ideeën is ook maar het geringste bewijs. Geen ervan is het resultaat van anderhalve eeuw aan wetenschap.

Slob zegt ook:
“Ik vind het belangrijk dat kinderen breed weten wat er aan opvattingen leeft”, aldus het Kamerlid.

Maar Slob wil helemaal niet dat kinderen al deze ideeën onderwezen worden. Hij wil alleen dat zijn eigen geloof meer erkenning krijgt en gezien wordt als equivalent aan de wetenschappelijke opinie. Ik ben dit soort dingen wel gewend van Amerikaanse politici, maar ik hoopte dat de Nederlandse politici wel beter zouden weten dan met dit soort voorstellen te komen.

DutchSkeptic stelde voor een beleefd en redelijk mailtje te sturen, dus heb ik het onderstaande gestuurd:

Geachte heer Slob,

ik las van uw interview op nu.nl en ik vind dat u groot gelijk heeft over het onderwijzen van het scheppingsverhaal. Het is hoog tijd dat iemand dit durft te zeggen. Eindelijk iemand die begrijpt dat het belangrijk is dat kinderen ook te horen krijgen dat de wereld geschapen is door het Vliegende Spaghetti Monster. Het is belangrijk dat ze weten dat er meer is dan die saaie, degelijke wetenschap, met zijn nadruk op empirisch bewijs en onafhankelijke bevestiging. We weten immers allemaal dat de wetenschap misleid is door het valse bewijs dat het Vliegende Spaghetti Monster geplaatst heeft. Met uw steun kunnen we iedereen eindelijk de waarheid vertellen, zodat de kinderen daarna zelf kunnen beslissen wat echt waar is. Dank u wel,

Moge Zijn Sauzige Sliert u aanraken,

met vriendelijke groet,

Deen
http://denkeensechtna.blogspot.com

Volgens mij betoon ik precies het respect dat verschuldigd is voor zo'n voorstel. Mocht ik antwoord krijgen, wat ik niet echt verwacht, dan voeg ik het hier toe.

7 opmerkingen:

 1. Ha, Ik wacht in spanning op het antwoord.
  :)
  Als het Vliegende Spaghetti Monster het wil, zal er zeker antwoord komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wilde juist gaan voorstellen om gelijke tijd te vragen - evolutieleer op de zondagscholen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deen, je doet iets fout!
  Arie Slob reageert wel op dit weblog:
  http://tasmedes.web-log.nl/tasmedes/2009/05/arie-slob-reage.html

  :)

  Of komt dat omdat het VSM, Slob zijn oog verblind voor dit blog?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vooral dat "toevallig zwart-op-wit" geeft de diepte van Slob's onbenul aan.
  Gerdien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Henk:
  Ook DutchSkeptic kreeg antwoord terug. Ik denk dat het Vliegende Spaghetti Monster net niet serieus genoeg was voor dhr. Slob - wat ik al min of meer verwacht had.

  Toch zit er (net als achter alle andere satire) wel degelijk een serieuze gedachte achter. Ik hoop maar dat dhr. Slob deze begrepen heeft.

  Overigens vind ik zijn antwoord op Smedes' blog nogal zwak.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Deen, Jammer genoeg had dutchskeptic de reactie van A.Slob niet geplaatst. Hoewel de reactie zwak was op Smedes blog merk je wel in het antwoord dat het zeker tegen het zere been was van Slob. Hij heeft duidelijk zijn eigen gedachten over evolutie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Henk:
  Jammer genoeg had dutchskeptic de reactie van A.Slob niet geplaatst.Inderdaad jammer, klinkt alsof ook die nogal teleurstellend was.
  Hij heeft duidelijk zijn eigen gedachten over evolutie.Of "evolutionisme", zoals hij het noemt. Zegt genoeg, denk ik zo.

  BeantwoordenVerwijderen

Als je anoniem reageert, onderteken dan alsjeblieft je bericht ergens mee (hoeft uiteraard niet je echte naam te zijn), zodat we de verschillende "Anoniems" uit elkaar kunnen houden.