dinsdag 2 juni 2009

Wat is er mis met wetenschap?

Kennelijk ontbreekt er iets aan de wetenschap. Althans, dat is wat velen zeggen. Wetenschap biedt immers geen plaats aan homeopathie, handoplegging, astrologie, goden die zich met het dagelijks leven bemoeien, en nog vele andere paranormale en bovennatuurlijke zaken waar mensen graag in willen geloven. Waarom kan wetenschap niet gewoon open staan voor de mogelijkheid dat er meer is tussen hemel en aarde?

Het klinkt als een redelijke vraag. Waarom zou wetenschap al deze zaken bij voorbaat afwijzen, alleen maar omdat er wat bovennatuurlijke krachten bij betrokken zijn?

Zoals meestal ligt het toch wat ingewikkelder. De vraag hangt namelijk af van de aanname dat de wetenschap paranormale of bovennatuurlijke verschijnselen klakkeloos afwijst. Laten we die aanname dan eerst eens goed bekijken.

Wetenschap probeert een verklaring te vinden voor verschijnselen. Deze verklaringen worden dan weer getoetst aan experimenten en andere waarnemingen. Maar er zijn uiteraard vele mogelijke verklaringen, dus de wetenschap probeert de simpelste verklaring te vinden die klopt met de waarnemingen. Eén van de vuistregels is dat een verklaring zo min mogelijk ongefundeerde aannames moet hebben. Een plausibele verklaring die alleen gebruik maakt van reeds bekende verschijnselen heeft dus doorgaans de voorkeur boven een verklaring waarvoor onbekende krachten nodig zijn.

Je zou dus kunnen zeggen dat wetenschap inderdaad bovennatuurlijke krachten afwijst, want bovennatuurlijke krachten zijn immers per definitie onbekend aan de wetenschap. Maar daarmee ga je voorbij aan het feit dat de wetenschap in het verleden vaker onbekende krachten heeft bedacht om verschijnselen te verklaren, verschijnselen die niet te begrijpen waren met de tot dan toe bekende krachten. Denk dan bijvoorbeeld aan de zwakke en sterke kernkracht, die pas bedacht werden toen de sub-atomaire fysica resultaten opleverde die niet klopten met wat we tot dan toe wisten. Een recenter voorbeeld is donkere energie, waarvan we nog steeds niet precies weten wat het is en hoe het werkt, maar we hadden nou eenmaal een naam nodig voor wat het dan ook is wat de uitdijing van het heelal versnelt. Dus het introduceren van een nieuwe kracht is niet iets wat de wetenschap graag doet, maar soms kom je gewoon niet verder met wat je al had.

Dus er is helemaal geen reden dat de wetenschap niet ook een nieuwe kracht zou kunnen introduceren om een willekeurig paranormaal of bovennatuurlijk verschijnsel te verklaren.

Wat is dan het probleem? Waarom doet de wetenschap dit dan niet voor zaken als homeopathie, acupunctuur en mediums?

Omdat de wetenschap er nog steeds niet van overtuigd is dat deze verschijnselen wel echt optreden. En niet eens omdat de wetenschap het vertikt ernaar te kijken. Er zijn vele onderzoeken gedaan. De resultaten zijn echter doorgaans nogal zwak. Sterker nog, hoe strakker de studies geleid worden, hoe minder imposant de verschijnselen lijken te zijn. Het is veel waarschijnlijker dat er hier sprake is van mensen die zichzelf voor de gek houden - iets wat heel makkelijk is, zoals de wetenschap al wél heeft kunnen aantonen.

Ongetwijfeld zijn er mensen die dit lezen en direct de neiging krijgen om me allerlei artikelen te sturen van wetenschappers die het niet met me eens zijn. Bespaar je de moeite. Geloof me: ik weet dat die wetenschappers bestaan. Feit blijft dat het grootste deel van de wetenschap nog niet overtuigd is. En voordat je nieuwe krachten gaat introduceren, moet je toch eerst behoorlijk zeker weten dat dat ook echt noodzakelijk is.

Daar komt nog bij dat zelfs de mensen die wél geloven dat paranormale verschijnselen echt plaatsvinden het niet eens kunnen worden over hóe ze dan zouden moeten werken. De sterke kernkracht werd gevonden omdat iedereen het erover eens was dat iets moest zijn dat de kernen van atomen bij elkaar hield, tegen het afstotende effect van hun elektrische lading in. Ze wisten dus waar ze naar zochten. Voor de meeste paranormale verschijnselen, aan de andere kant, hebben echter zelfs degenen die erin geloven nog geen idee waar ze moeten beginnen met zoeken. De paranormale wetenschap wil maar niet van de grond komen.

De verklaring die je vaak hoort voor dit gebrek aan wetenschappelijke voortgang? Dat de wetenschap nu eenmaal niet geschikt is voor het onderzoeken van bovennatuurlijke zaken. De wetenschap bestudeert immers alleen natuurlijke oorzaken. Kennelijk bedoelen sommige mensen met "bovennatuurlijk" meer dan alleen "tot nog toe onbekend aan de wetenschap", zoals ik het tot nu toe stilzwijgen gebruikt heb. Kennelijk bedoelen ze echter eerder iets wat altijd buiten bereik van de wetenschap zal blijven, omdat het helemaal buiten de natuur staat.

Dus alweer mankeert er iets aan de wetenschap. Het ligt aan de wetenschap dat er geen bewijs gevonden wordt voor bovennatuurlijke verschijnselen.

Maar zijn verschijnselen als homeopathie, acupunctuur, telepathie, remote sensing, enzovoort, als ze echt bestaan, nou echt zo bovennatuurlijk, in de zin dat ze compleet buiten de natuur staan?

Natuurlijk niet. Al deze processen hebben uiteindelijk een wisselwerking met de natuurlijke wereld. Hoe zou dat ook anders kunnen? Alternatieve geneeswijzen worden bijvoorbeeld uitgevoerd door mensen. Uiteindelijk moeten ze ook een natuurlijk menselijk lichaam beïnvloeden. Dus als deze methoden echt werken, dan hebben de mechanismen die erbij betrokken zijn interactie met de natuurlijke wereld. Daarmee vallen ze dus toch minstens voor een deel binnen het werkgebied van de wetenschap. Er is verder ook geen reden om aan te nemen dat de wetenschap het spoor van zo'n mechanisme niet zou kunnen volgen, vanuit het bekende terrein naar het onbekende terrein.

Dus de wetenschap is helemaal niet ongeschikt voor het onderzoeken van paranormale of zelfs bovennatuurlijke verschijnselen. De argumenten van mensen die beweren van wel houden geen stand. Het is veel waarschijnlijker gewoon een smoes om niet te hoeven toegeven dat het bewijs voor een bepaald verschijnsel uiterst zwak is.

11 opmerkingen:

  1. Mark Perakh behandelt in zijn boek Unintelligent Design iets dat heet de Bijbel-codes. Het gaat om voorspellingen uit de Bijbel te krijgen op pseudo-statistische manier. Als de voorspellingen kloppen is dit bewijs van bovennatuurlijke oorsprong van de tekst. Mark Perakh laat zien hoe woorden voor voorspellingen uit elke tekst geplukt kunnen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Gerdien:
    Ja, ik heb van die Bijbelcodes gehoord. Ook weer zo'n duidelijk geval van pseudo-wetenschap. En weer heeft de wetenschap een veel plausibelere verklaring op basis van bekende effecten: als je maar lang genoeg allerlei verschillende statistieken uitprobeert op willekeurig welke data, vindt je vroeg of laat een patroon.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wetenschap komt inderdaad om de hoek kijken zodra er duidelijke uitspraken gedaan worden die de 'echte' wereld raken. God geneest als je maar bidt, lijkt dan te testen en die test faalde, maar ja God heeft een vrije wil en houdt er iet van getest te worden. Dus het paranormale moet wel consequent zijn. Zoals magnetisme, ook onzichtbaar voor mij maar wel meetbaar. En zodra het consequent en meetbaar is kan je er een natuurwet over opstellen en is het niet paranormaal meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De vorige reactie deed ik op Gmail account en kennelijk was mare nynke het laatst op Gmail geweest. Sorry.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Chris H (niet mare nynke):
    dat is inderdaad precies waar het om draait. Vooral bij alternatieve geneeswijzen zou er een bepaald systeem achter moeten zitten, en als dat zo is, dan zou je wetenschappelijk moeten kunnen onderzoeken hoe dat systeem zich gedraagt.

    Wat betreft bidden en God die zijn vrije wil aanwendt om niet ontdekt te worden, het is niet zomaar duidelijk dat God ook echt vrije wil heeft. Als hij immers alwetend is, dan heeft hij geen keus om te doen wat hij al weet dat hij gaat doen. Maar goed, dat was even een leuke paradox tussendoor, die met de rest van het onderwerp niets te maken heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo groeten aan jou,
    Ik doe dit alleen om een ​​goede bron voor de verloren schapen te promoten, net zoals ik was, voordat ik eindelijk ontmoet wie ik mijn Heiland noem. Neem alstublieft wat tijd om mijn getuigenis te lezen.

    Mijn naam is Joe Edward, 46 jaar oud, uit Brazilië, maar ik woon in Austra, ik ben getrouwd en heb 3 kinderen. Ik geef een getuigenis van hoe ik rijk en beroemd ben geworden. Een paar jaar geleden werd ik diep gewurgd en door armoede getroffen, omdat ik zo gescheurd was door nep-bedriegers en ik geen lichaam had om me te helpen, en ik zocht ook hulp uit verschillende hoeken, maar het mocht niet baten. De mensen om me heen werden elke dag rijk en dit maakte me zo beschaamd over mezelf dat ik mijn gezin geen goede dingen kon bieden. Voordat ik door redder Michael werd geïntroduceerd in de Great Illuminati-broederschap, vertelde hij me iets en ik dacht er de hele dag over na. Wat hij me vertelde bleef in mijn hoofd kloppen. Hij zei: "als je rijkdom, macht en roem wilt verwerven, moet je een besluit nemen, want in de leeuwenmond vind je de beste dingen".

    Hij vertelde me hoe nepmensen de ILLUMINATI-namen gebruiken om geld af te persen van onschuldige mensen, onthoud zoals ze zeggen, in wezen "niets gaat voor niets in deze wereld". Als je echt macht, roem of rijkdom wilt hebben, dan is dit je kans om te zijn wie je ooit gedroomd hebt te worden. Ik wil en kan je niet dwingen of onder druk zetten, maar totdat je het zelf ziet. Toen ik alle procedures had doorlopen en al het materiaal dat mij was gegeven, gebruikte, kreeg ik enkele dagen later een enorme som geld van een onbekende bron om mijn leven op te starten. Sindsdien wist ik dat geld alles kan beheersen. Een opmerking die ik mezelf maakte, gaf de strijd nooit op, omdat ik verschillende keren oplichtte omdat ik lid wilde worden van de SAMENLEVING, maar hier ben ik vandaag als een bevestigd lid. Als je in het leven een droom hebt, focus je er dan altijd op, zodat je het waar kunt maken door vastberadenheid. Laat u niet misleiden door een nep-bedrieger die beweert lid te zijn van de broederschap. Allen begroeten de grote broederschap voor de liefde, zorg, steun, hulp en hulp.

    Vind je het leuk om lid te worden van de grote broederschap, verlicht te zijn en je dromen te verwezenlijken, of heb je hulp nodig op welke gebieden van je leven dan ook? zoals; -FAME, KRACHT, VEILIGHEID, RIJK, PROMOTIE, BESCHERMING, FINANCIEEL, VISUM GOEDKEURING, FAMILIEPROBLEEM, POLITIEKE KRACHT: Of elke situatie die je hebt ondervonden, wordt vandaag verbonden om vrij te zijn zoals ik en het goede leven te leiden dat je verdient.

    WHATSAPP >> +1 (317) 620-1724
    E-MAIL >> everlastingbondconvenant66@yahoo.com

    DE GROTE FRATERNITY Dwingt niemand om mee te doen. MAAR WIL U ALLEEN UW WERELD VERKENNEN EN BEHEERSEN.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo groeten aan jou,
    Ik doe dit alleen om een ​​goede bron voor de verloren schapen te promoten, net zoals ik was, voordat ik eindelijk ontmoet wie ik mijn Heiland noem. Neem alstublieft wat tijd om mijn getuigenis te lezen.

    Mijn naam is Joe Edward, 46 jaar oud, uit Brazilië, maar ik woon in Austra, ik ben getrouwd en heb 3 kinderen. Ik geef een getuigenis van hoe ik rijk en beroemd ben geworden. Een paar jaar geleden werd ik diep gewurgd en door armoede getroffen, omdat ik zo gescheurd was door nep-bedriegers en ik geen lichaam had om me te helpen, en ik zocht ook hulp uit verschillende hoeken, maar het mocht niet baten. De mensen om me heen werden elke dag rijk en dit maakte me zo beschaamd over mezelf dat ik mijn gezin geen goede dingen kon bieden. Voordat ik door redder Michael werd geïntroduceerd in de Great Illuminati-broederschap, vertelde hij me iets en ik dacht er de hele dag over na. Wat hij me vertelde bleef in mijn hoofd kloppen. Hij zei: "als je rijkdom, macht en roem wilt verwerven, moet je een besluit nemen, want in de leeuwenmond vind je de beste dingen".

    Hij vertelde me hoe nepmensen de ILLUMINATI-namen gebruiken om geld af te persen van onschuldige mensen, onthoud zoals ze zeggen, in wezen "niets gaat voor niets in deze wereld". Als je echt macht, roem of rijkdom wilt hebben, dan is dit je kans om te zijn wie je ooit gedroomd hebt te worden. Ik wil en kan je niet dwingen of onder druk zetten, maar totdat je het zelf ziet. Toen ik alle procedures had doorlopen en al het materiaal dat mij was gegeven, gebruikte, kreeg ik enkele dagen later een enorme som geld van een onbekende bron om mijn leven op te starten. Sindsdien wist ik dat geld alles kan beheersen. Een opmerking die ik mezelf maakte, gaf de strijd nooit op, omdat ik verschillende keren oplichtte omdat ik lid wilde worden van de SAMENLEVING, maar hier ben ik vandaag als een bevestigd lid. Als je in het leven een droom hebt, focus je er dan altijd op, zodat je het waar kunt maken door vastberadenheid. Laat u niet misleiden door een nep-bedrieger die beweert lid te zijn van de broederschap. Allen begroeten de grote broederschap voor de liefde, zorg, steun, hulp en hulp.

    Vind je het leuk om lid te worden van de grote broederschap, verlicht te zijn en je dromen te verwezenlijken, of heb je hulp nodig op welke gebieden van je leven dan ook? zoals; -FAME, KRACHT, VEILIGHEID, RIJK, PROMOTIE, BESCHERMING, FINANCIEEL, VISUM GOEDKEURING, FAMILIEPROBLEEM, POLITIEKE KRACHT: Of elke situatie die je hebt ondervonden, wordt vandaag verbonden om vrij te zijn zoals ik en het goede leven te leiden dat je verdient.

    WHATSAPP >> +1 (317) 620-1724
    E-MAIL >> everlastingbondconvenant66@yahoo.com

    DE GROTE FRATERNITY Dwingt niemand om mee te doen. MAAR WIL U ALLEEN UW WERELD VERKENNEN EN BEHEERSEN.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. SLUIT JE VANDAAG AAN BIJ DE GROTE ILLUMINATI/VRIJMETSELAAR BROERAAR.

    BENT U PASTOR, POLITICUS, ACTRES, MODELL, MUZIKANT, ARTS, VOETBALER, STUDENT, KUNSTENAAR, ACTOR, ENZ. ZOEKEN NAAR WIJSHEID & KENNIS??

    WILT U EEN ZAKENMAN OF VROUW WORDEN? HEEFT U DE LIEFDE VAN UW LEVEN/HUWELIJK NODIG OF WILT U AL UW VERLIES TE BEHOUDEN?
    WILT U RIJK, KRACHTIG, BESCHERMD, BEROEMD IN DE WERELD ZIJN OF BENT U ZIEK VAN ENIGE SOORT?

    ALS JE INTERESSE HEEFT OM DEEL TE NEMEN VAN DEZE GROTE BROEDERSCHAP. NEEM DAN CONTACT MET ONS OP OM VERLICHTING TE BEGINNEN EN TE WORDEN GENEZEN.
    DE GROTE ILLUMINATI HEEFT DE KRACHT OM U VRIJ TE MAKEN VAN UW BONDAGE EN UW DROMEN TE BEREIKEN.

    WHATSAPP >> +1 (317) 620-1724
    E-MAIL >> everlastingbondconvenant66@yahoo.com

    LET OP: DE GROTE BROEDERSCHAP GEEFT GEEN MENSEN DEEL TE NEMEN. MAAR WIL U ALLEEN UW WERELD VERKENNEN.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. SLUIT JE VANDAAG AAN BIJ DE GROTE ILLUMINATI/VRIJMETSELAAR BROERAAR.

    BENT U PASTOR, POLITICUS, ACTRES, MODELL, MUZIKANT, ARTS, VOETBALER, STUDENT, KUNSTENAAR, ACTOR, ENZ. ZOEKEN NAAR WIJSHEID & KENNIS??

    WILT U EEN ZAKENMAN OF VROUW WORDEN? HEEFT U DE LIEFDE VAN UW LEVEN/HUWELIJK NODIG OF WILT U AL UW VERLIES TE BEHOUDEN?
    WILT U RIJK, KRACHTIG, BESCHERMD, BEROEMD IN DE WERELD ZIJN OF BENT U ZIEK VAN ENIGE SOORT?

    ALS JE INTERESSE HEEFT OM DEEL TE NEMEN VAN DEZE GROTE BROEDERSCHAP. NEEM DAN CONTACT MET ONS OP OM VERLICHTING TE BEGINNEN EN TE WORDEN GENEZEN.
    DE GROTE ILLUMINATI HEEFT DE KRACHT OM U VRIJ TE MAKEN VAN UW BONDAGE EN UW DROMEN TE BEREIKEN.

    WHATSAPP >> +1 (317) 620-1724
    E-MAIL >> everlastingbondconvenant66@yahoo.com

    LET OP: DE GROTE BROEDERSCHAP GEEFT GEEN MENSEN DEEL TE NEMEN. MAAR WIL U ALLEEN UW WERELD VERKENNEN.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. SLUIT JE VANDAAG AAN BIJ DE GROTE ILLUMINATI/VRIJMETSELAAR BROERAAR.

    BENT U PASTOR, POLITICUS, ACTRES, MODELL, MUZIKANT, ARTS, VOETBALER, STUDENT, KUNSTENAAR, ACTOR, ENZ. ZOEKEN NAAR WIJSHEID & KENNIS??

    WILT U EEN ZAKENMAN OF VROUW WORDEN? HEEFT U DE LIEFDE VAN UW LEVEN/HUWELIJK NODIG OF WILT U AL UW VERLIES TE BEHOUDEN?
    WILT U RIJK, KRACHTIG, BESCHERMD, BEROEMD IN DE WERELD ZIJN OF BENT U ZIEK VAN ENIGE SOORT?

    ALS JE INTERESSE HEEFT OM DEEL TE NEMEN VAN DEZE GROTE BROEDERSCHAP. NEEM DAN CONTACT MET ONS OP OM VERLICHTING TE BEGINNEN EN TE WORDEN GENEZEN.
    DE GROTE ILLUMINATI HEEFT DE KRACHT OM U VRIJ TE MAKEN VAN UW BONDAGE EN UW DROMEN TE BEREIKEN.

    WHATSAPP >> +1 (317) 620-1724
    E-MAIL >> everlastingbondconvenant66@yahoo.com

    LET OP: DE GROTE BROEDERSCHAP GEEFT GEEN MENSEN DEEL TE NEMEN. MAAR WIL U ALLEEN UW WERELD VERKENNEN.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo goede groeten,
    Ik doe dit alleen om goede energie te promoten. Bedankt dat je even de tijd neemt om dit te lezen.

    Ik ben Jeffery Catwell, ik woon in Barcelona. maar ben niet altijd in het land vanwege mijn baan als echte aannemer, ondernemer en filantroop. Ik werd geïnitieerd in 2018, werd een elite-lid in de broederschap in 2019. de Illuminati deed me geloven in mezelf en ook hoe ik een positieve mentaliteit over het leven kon hebben, het maakt het leven gemakkelijk, zelfs als dat niet het geval is. sinds ik lid werd, beloofde ik de broederschap om altijd mensen die geïnteresseerd zijn in de broederschap te helpen om hun leven te veranderen zoals het mijne was veranderd. Ik heb veel serieuze mensen over de hele wereld kunnen aanraken om hen te helpen een echte bron te vinden voor hun weg naar de grote lichtmaatschappij. Na hun initiatie neemt de broederschap hen wereldwijd mee in wat ze maar willen, met elk verzoek dat ze doen, en helpt ze hen ook om alles terug te winnen wat ze hebben verloren en meer te winnen. de grote illuminati doodt en steelt niet, wij zijn Illuminati.

    Als je problemen hebt of je wilt ook verbonden zijn voor verlichting om geweldige dingen te bereiken met behulp van illuminati.

    WHATSAPP >> +1 (317) 620-1724
    E-MAIL >> everlastingbondconvenant66@yahoo.com

    DE GROTE FRATERNITEIT IS VOOR IEDEREEN, EN JE MOET KLAAR ZIJN VOORDAT JE JE DROMEN KAN BEREIKEN.

    BeantwoordenVerwijderen

Als je anoniem reageert, onderteken dan alsjeblieft je bericht ergens mee (hoeft uiteraard niet je echte naam te zijn), zodat we de verschillende "Anoniems" uit elkaar kunnen houden.